У Сєвєродонецьку залишилося приблизно 10 тис. містян, там зруйновано каналізацію, пошкоджено підстанції і водогін – голова ВДА

За даними місцевої влади, інфраструктуру окупованого Сєвєродонецька пошкоджено та зруйновано більш ніж на 80%
Фото: EPA (архів)
Приблизно 10 тис. мирних жителів залишаються у тимчасово окупованому Сєвєродонецьку Луганської області, повідомив голова міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк. Про це він сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", яке опублікували 10 березня.

"За нашими підрахунками, їх близько 10 тис. Це саме корінних містян. Якщо ж говорити про заяви окупаційної влади стосовно того, що до міста повертаються люди, й при цьому озвучується число у 30 тис., то це більше схоже на фейк. Хоча із сусідніх міст – із Рубіжного, Кремінної – людям пропонують переїжджати до Сєвєра, займати більш-менш уцілілі житлові приміщення", – сказав Стрюк.

За його словами, так відбувається штучне "стягування" людей до Сєвєродонецька як у більш-менш безпечну точку на окупованій території. Водночас, за його інформацією, у місті додалося людей "за рахунок відряджених, які прибули до Сєвєродонецька для його фейкового відновлення, створення картинки", а також російських військових.

Стрюк уточнив, що на початок навчального року, за даними окупантів, у Сєвєродонецьку нараховували до 1 тис. школярів. Навчальний процес для них росіяни проводять за своїми програмами, завозять підручники із Луганська.

За його словами, місто зараз живе "в умовах обмеженої функціональності". Окупанти змогли подати до Сєвєродонецька електрику, хоч і не на повну потужність, частково подають воду, не працює каналізація і немає опалення – лише "більш-менш вцілілі будинки" під'єднали до кількох модульних котелень, які завезли до міста.

За даними Стрюка, у Сєвєродонецьку вціліло кілька десятків житлових будинків, хоча до повномасштабного вторгнення Росії у місті нараховували 780 багатоповерхівок. Інфраструктура пошкоджена та зруйнована більш ніж на 80%.

"Фактично в місті зруйнований каналізаційний колектор, він не функціонує разом з очисними спорудами. Майже всі електричні підстанції були пошкоджені, виведені з ладу. Більшість із них уже не можна буде відновити – треба будувати наново. Обхідні підстанції по місту зруйновані. Електрику підключали з лінії, яку штучно дотягнули до Сєвєродонецька. Те ж стосується й водопровідного колектора, оскільки вода не піднімається вище другого-третього поверху – не вистачає тиску", – уточнив керівник ВДА.

Він додав, що адміністрація зараз перебуває в евакуації і працює віддалено щодо тих питань, які можна вирішувати за межами міста, працює з переселенцями. Водночас, наголосив він, адміністрація "виконує певні завдання підготовки до деокупації".

Контекст:

За даними Сєвєродонецької міськради станом на лютий 2020 року, населення міста становило понад 112 тис. осіб.

25 червня 2022 року стало відомо, що ЗСУ організовано вийшли із Сєвєродонецька й окупанти повністю захопили місто.

Із 5 жовтня у РФ вважають, що офіційно "приєднали" Луганську область до Росії. Таке рішення не визнали ні Україна, ні міжнародна спільнота.

На початку грудня у мерії Сєвєродонецька повідомляли, що у місті немає опалення і майже повністю відсутня електрика.

Після окупації у Сєвєродонецьку смертність зросла вп'ятеро через відсутність критичної інфраструктури й медиків, повідомляв 11 січня 2023 року голова ОВА Сергій Гайдай.