У тилу в росіян постійно їздить приблизно п'ять мобільних крематоріїв, окупантів спалюють без упізнання й обліку

За даними української розвідки, росіяни продовжують практику використання мобільних крематоріїв, щоб приховати втрати
Фото: turmalin.su (ілюстративне)
Росіяни активно використовують на фронті мобільні крематорії, щоб приховувати великі втрати й не сплачувати компенсацій родичам загиблих окупантів. Про це повідомила в Telegram 26 січня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, посилаючись на дані розвідки.

"За даними ГУР Міноборони, враховуючи катастрофічну ситуацію, що склалася, противник активно використовує мобільні крематорії. Зокрема, в тилу передових позицій окупантів відмічається постійне переміщення близько п'яти таких крематоріїв", – ідеться в повідомленні.

Маляр зазначила, що спалювання проводять без будь-якої ідентифікації й обліку тіл убитих окупантів.

"Таким чином російське командування приховує величезні втрати особового складу та продовжує застосовувати традиційну російську практику позбавлення сімей загиблих пільг та компенсацій, розрекламованих російською пропагандою", – пояснила заступниця міністра.

У грудні 2022 року Генштаб ЗСУ вказував на роботу російських мобільних крематоріїв у тимчасово окупованому місті Токмак Запорізької області.

Контекст:

РФ використовувала мобільні крематорії на Донбасі, щоб приховати втрати, ще 2015 року, повідомляло агентство Bloomberg із посиланням на американських посадовців.

За даними Генштабу ЗСУ станом на 27 січня, з початку повномасштабного вторгнення РФ українські військові знищили приблизно 124 710 російських окупантів.