У ЗСУ заявили, що дані британської розвідки про уповільнення російського наступу під Бахмутом "потребують аналізу"

Череватий озвучив нові дані про втрати російських окупантів під Бахмутом
Фото: armyinform.com.ua

Дані британської розвідки про те, що наступ російських військ на бахмутському напрямку нібито сповільнився, потребує уточнення, оскільки Бахмут Донецької області, як і раніше, залишається напрямком головного удару російських військ. Про це 25 березня заявив речник східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

"Ця [заява] потребує аналізу. Останні три дні показують, що сьогодні було 18 боєзіткнень, ще недавно їх було 3050. Але це потребує детальнішого аналізу. Найближчий тиждень це покаже", – вважає він.

За словами речника, Бахмут залишається епіцентром бойових дій.

"За цю добу противник наніс 178 артилерійських ударів як ствольною артилерією, так і РСЗВ, п'ять авіаударів. У районі самого міста Бахмут 40 обстрілів було і 16 боєзіткнень. 182 окупантів було знищено, 218 зазнали поранень. Підбито [російський] бойовий вертоліт Мі-24, танк Т-80, БМП та САУ "Гвоздика", – додав Череватий.

Раніше 25 березня міністерство оборони Великобританії з посиланням на дані британської розвідки заявило, що наступ Росії на Бахмут "значною мірою застопорився". Імовірно, основною причиною цього став крайній ступінь виснаження російських сил. Україна також зазнала великих втрат під час боїв, зазначила британська розвідка.

19 березня Череватий заявляв, що російські війська й далі атакують Бахмут "за інерцією", але тактично цю битву вони вже програли.

Контекст:

Інтенсивні бої в районі Бахмута почалися в липні 2022 року, зазначали у Генштабі ЗСУ. На захоплення Бахмута РФ кинула найпідготовленіші частини регулярних військ і вагнерівців, більшу частину артилерії окупантів зосереджено саме на цьому напрямку.

Президент України Володимир Зеленський на початку лютого заявляв, що "здавати Бахмут ніхто не буде". Він зазначав, що якщо росіяни візьмуть Бахмут, вони захочуть "піти далі".

6 березня на засіданні ставки верховного головнокомандувача керівництво армії виступило за продовження оборонної операції у Бахмуті. 15 березня на ще одному засіданні ставки, за словами Зеленського, думка учасників була, як і раніше, одностайною: посилювати оборону Бахмута і знищувати окупантів максимально.

Оборонна операція в районі Бахмута має найважливіше стратегічне значення для стримування російських окупантів і є головною у стійкості оборони всього фронту, наголосив 14 березня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Того самого дня в Міноборони України розповіли про "певні значні успіхи у ЗСУ" в боях за Бахмут. 20 березня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що можливості оборони Бахмута ще не вичерпано.

Британська розвідка 22 березня зазначала, що російський наступ, схоже, втрачає імпульс, а ЗСУ організували контратаку на бахмутському напрямку.