Україна готує звернення до Парламентської асамблеї НАТО через інформацію про сербських найманців на Донбасі

Фріз висловила впевненість, що міжнародна спільнота засудить дії найманців
Фото: Ірина Фріз / Iryna Friz / Facebook

Україні потрібно звернутися до всіх міжнародних інституцій у зв'язку з участю сербських найманців у конфлікті на Донбасі на боці бойовиків, заявила нардеп від Блоку Петра Порошенка Ірина Фріз.

Україна звернеться до Парламентської асамблеї (ПА) НАТО через інформацію про участь сербських найманців у конфлікті на Донбасі на боці бойовиків, написала голова постійної української делегації в ПА НАТО, нардеп від Блоку Петра Порошенка Ірина Фріз у Facebook.

"Упевнена, що необхідно звернутися до всіх міжнародних інституцій з інформуванням про ганебний факт участі сербських найманців на боці маріонеток Кремля проти нашої держави", – зазначила вона.

Фріз висловила впевненість, що міжнародна спільнота засудить дії найманців.

"А з боку сербської влади до відкритих 45 проваджень проти воюючих сербських найманців на Донбасі додадуть і чергових прихильників "русского мира", зокрема ватажка Деяна Берича, позивний Декі", – написала нардеп.

Скріншот: Ірина Фріз / Iryna Friz / Facebook

Сьогодні вранці штаб АТО повідомив, що в Донецьку область зайшла група сербських найманців-снайперів. Зазначали, що вони мають намір убивати українських військовослужбовців на лінії розмежування та вчиняти провокації проти мирного населення.

11 жовтня голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що на боці сепаратистів на Донбасі з початку АТО у 2014 році воювало понад 300 громадян Сербії. СБУ також опублікувала дані про шістьох сербських найманців, які брали участь у бойових діях проти сил АТО у складі приватної військової компанії "Вагнер".

Посол України в Сербії Олександр Александрович у інтерв'ю Balkan Insight, яке опублікували 1 листопада, заявив, що в Сербії не покарали жодного з найманців, які воюють на боці бойовиків на Донбасі. У МЗС країни зазначили, що посол України робить цілеспрямовані спроби погіршення відносин Сербії з Росією.

Представник сербської прокуратури Татьяна Секулич повідомила в листопаді, що у Белграді проти найманців відкрили 45 судових розглядів.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.