Україна ініціює створення суду з розслідування злочинів РФ

Створення суду з розслідування злочинів РФ може підвищити ефективність і об'єктивність розслідувань, вважає Мамедов
Фото: Офіс генерального прокурора / Facebook

Для України важливим є цілісне розслідування всіх військових злочинів і злочинів проти людяності, скоєних Росією на окупованих українських територіях протягом шести років. Про це заявив заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

Секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України Олексій Данілов і заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов обговорили стан розслідування злочинів, скоєних за умов збройного конфлікту. Про це повідомила пресслужба РНБО 2 вересня.

За словами Мамедова, важливим є цілісне розслідування всіх військових злочинів і злочинів проти людяності, скоєних РФ за умов збройного конфлікту протягом останніх шести років на території України, а також доведення в національних і міжнародних судових інстанціях реалізації державою-агресором "ефективного контролю" над тимчасово окупованими територіями.

Одним із варіантів підвищення ефективності та об'єктивності судового розгляду серйозних порушень міжнародного гуманітарного права може бути створення в Україні суду з розслідування злочинів, скоєних РФ. Суд може мати міжнародний елемент, написано в повідомленні.

Мамедов є керівником міжнародної слідчої групи від України з розслідування катастрофи MH17, учасником перемовного процесу з Іраном із розслідування авіакатастрофи літака МАУ в Ірані і членом робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій комісії з питань правової реформи. Із 2016-го Мамедов координує розслідування збройної агресії РФ проти України.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.