Україна може виграти цю війну – генсек НАТО

Столтенберг наголосив, що Росія не досягає своїх стратегічних цілей в Україні
Фото: EPA
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що війна РФ проти України відбувається не так, як планувала Москва, і може призвести до її поразки. Про це він сказав журналістам 15 травня, повідомляє CNN.

"Україна може виграти цю війну... Війна Росії в Україні відбувається не так, як планувала Москва. Їй не вдалося взяти Київ. Вони відступають із-під Харкова, їхній великий наступ на Донбасі застопорився. Росія не досягає своїх стратегічних цілей", – цитує CNN слова генсека.

Він наголосив, що члени Альянсу висловили чітку підтримку Україні й мають намір посилювати можливості НАТО у сфері оборони і сил стримування з огляду на "довгострокові наслідки війни, зокрема нашу майбутню позицію щодо Росії".

"Українці мужньо захищають свою батьківщину. Щоб допомогти їм у цьому, союзники надали Україні допомогу у сфері безпеки на мільярди доларів", – сказав Столтенберг.

Контекст:

За час повномасштабної війни російська армія захопила частину Київської, Чернігівської, Сумської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської областей, просунулася до раніше частково окупованих Донецької та Луганської. На початку квітня РФ відступила з північних регіонів України, зосередивши зусилля на наступі на сході України.

Російські війська також окупували частину Харківської області, але не спромоглися захопити обласний центр. У НАТО вважають, що Харків для російських окупантів виявився "неймовірно складним викликом".

5 травня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що Збройні сили України перейшли до контрнаступу на харківському й ізюмському напрямках.

Станом на 15 травня, за даними ЗСУ, російська армія втратила в Україні від 24 лютого приблизно 27,4 тис. осіб особового складу, 1220 танків, 200 літаків, 164 вертольоти та іншу військову й бойову техніку, включно з кількома кораблями.