Україна очікує від Франції чіткої реакції на псевдореферендуми, які РФ проводить на захоплених територіях – Зеленський

Зеленський: Реакція повинна бути не на словах. Ми очікуємо чітких санкцій
Фото: ЕРА
Президент України Володимир Зеленський 27 вересня зустрівся з міністеркою закордонних справ Франції Катрін Колонною, про підсумки розмови він розповів у Telegram.

"Відновлення нашої територіальної цілісності без сучасного озброєння неможливе. Ми цінуємо оборонну допомогу, яку надає Франція всі ці місяці. Очікуємо також чіткої реакції на псевдореферендуми, які Росія проводить на окупованих територіях", – написав він.

Зеленський висловив подяку Колонні за візит.

"Нам важливо знати, що Франція готова бути поруч з Україною стільки, скільки буде потрібно", – наголосив президент.

Він також оприлюднив відеодайджест зустрічі. На цьому відео Зеленський говорить, зокрема, про реакцію на псевдореферендуми.

"Важливо зараз дуже [одержати] потужний сигнал від Франції як одного з лідерів ЄС щодо штучних "референдумів", які проводить РФ під дулами зброї. Реакція на це повинна бути не на словах. Ми очікуємо чітких санкцій: як у восьмому пакеті санкцій проти агресії Росії, так і окремих сигналів: що буде після того, якщо так станеться, що РФ визнає ці штучні "референдуми", – сказав президент.

Країни НАТО мають продемонструвати всьому світу, що вони гарантують безпеку на Європейському континенті, наголосив він.

Колонна у Twitter зазначила, що передала Зеленському "послання Франції про дружбу та підтримку".

"Ми й далі будемо виконувати свої зобов'язання доти, доки це буде необхідно", – наголосила вона.

Контекст:

23 вересня на тимчасово окупованих Росією територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей почалися п'ятиденні псевдореферендуми щодо "приєднання" цих регіонів до Росії.

Президент РФ Володимир Путін говорив, що Росія підтримає "референдуми" і визнає їхні результати.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ні фейкові референдуми на тимчасово окупованих територіях України, ні гібридна "мобілізація" в РФ нічого не змінять у планах України щодо деокупації своїх територій. У МЗС України закликали партнерів засудити наміри РФ провести псевдореферендуми і ввести проти неї нові санкції.

Центральна виборча комісія України закликала людей не брати участі в голосуванні. Там заявили, що такі псевдореферендуми не мають "нічого спільного ні із законом, ні з міжнародними стандартами, ні з процедурою, а також не матимуть юридичних наслідків".

Глави МЗС "Групи семи" сказали, що не визнають результатів "референдумів", які російські окупанти почали проводити на захоплених українських територіях. Зі схожими заявами виступили й окремі країни, зокрема США – президент Джо Байден назвав голосування "бутафорією".

Євросоюз анонсував санкції через організацію "референдумів", Великобританія їх уже ввела.