Україна й міжнародні партнери розробили три моделі спецтрибуналу для РФ – Офіс президента

В основу майбутнього спецтрибуналу для Росії Україна запропонувала покласти п'ять параметрів
Фото: EPA
"На столі" вже є три напрацьовані моделі створення спеціального трибуналу для РФ за її агресію проти України. Про це 6 лютого повідомив заступник глави Офісу президента України Андрій Смирнов у Facebook.

Він зазначив, що це результат "дискусій Києва і союзників" України.

Смирнов описав такі три моделі:

  • створення спеціального трибуналу на основі угоди України з Організацією Об'єднаних Націй з ухваленням відповідної резолюції Генасамблеї ООН;
  • створення трибуналу з урахуванням багатостороннього відкритого міжнародного договору між державами цивілізованого світу;
  • створення спеціального трибуналу як суду, який працюватиме на основі українського права й української юрисдикції (тобто буде частиною судової системи України).

У третьому варіанті пропонують залучити "міжнародний елемент", зокрема суддів, зазначив Смирнов, додавши, що такий суд мав би базуватися в Європі.

"Якщо коротко, перші два варіанти є прийнятними і дійсно продемонструють готовність світу до важкого юридичного удару по конкретних міжнародних злочинцях", – написав Смирнов.

Третій варіант – гібридний, додав заступник глави ОП. За словами Смирнова, він містить ризики звуження юридичної оцінки агресії, що триває, до рівня "міждержавного конфлікту".

"Світові потрібен територіально максимально широкий міжнародний інститут відповідальності за агресію з максимальним рівнем легітимності й визнання. Саме так ми знімемо всі інші спірні питання, зокрема персональних і функціональних імунітетів посадових осіб країни-агресора", – резюмував Смирнов.

Контекст:

Україна наполягає на створенні спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії проти України, оскільки Міжнародний кримінальний суд та інші такі інституції на цьому етапі не можуть розглядати справи щодо таких злочинів.

В основу майбутнього спецтрибуналу Україна запропонувала покласти п'ять параметрів і зокрема визначити, що статус підсудного, включно зі статусом глави держави, не звільнятиме його від індивідуальної кримінальної відповідальності.

Необхідність створення спецтрибуналу для Росії вже підтримала низка європейських і міжнародних інституцій, зокрема Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, парламентські асамблеї НАТО й ОБСЄ, а також окремі країни (наприклад, Франція, Німеччина і Латвія).

У резолюції Європарламенту йдеться, що до відповідальності за злочин агресії проти України мають притягнути не лише військове і політичне керівництво Росії, зокрема президента РФ Володимира Путіна, а й керівництво Білорусі, яка підтримує агресію проти України.

У резолюції ПАРЄ зазначають, що трибунал має працювати в Гаазі, щоб забезпечити взаємодоповнюваність і співпрацю з Міжнародним кримінальним судом та іншими міжнародними судами й установами.

ПАРЄ також закликала держави-члени та Раду Європи підтримати й надати конкретну експертну й технічну допомогу у створенні тимчасової міжнародної прокуратури для розслідування злочину агресії до початку роботи трибуналу.