Україна у війні втратила приблизно 9 тис. захисників – Міноборони

У Міноборони назвали втрати України у війні з Росією
Фото: EPA

Україна під час повномасштабного вторгнення Росії втратила 9 тис. захисників. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в інтерв'ю YouTube-каналу "Ісландія", яке опублікували 22 вересня.

"Якщо по військових, то ці втрати значно менші, ніж у ворога. Не хочеться мірятися цифрами, адже кожен військовий – це біль для кожного українця, але така кількість – це все одно показник майстерності наших військових... Якщо у них приблизно 50 тис., то у нас ми називаємо цифру приблизно 9 тис., уже трохи більше", – розповіла Маляр.

Вона заявила: розуміє, люди хочуть знати, що відбувається, навіть для того, щоб підтримувати військових, але Міноборони може надавати інформацію лише "дозовано".

"Під час війни має діяти спеціальний режим обігу інформації. Ми його створили. Тому що інформація – це теж зброя. Зараз ми також воюємо інформацією. У нас немає першочергового завдання когось інформувати... Від того, поінформуємо ми людей про те, що відбувається на фронті, чи ні, на них це не впливає, вони воюють", – пояснила вона.

Маляр пояснила, чому військові не розкривають щоденних втрат на фронті. За її словами, для військових ця інформація – частина технології. За кількістю загиблих військові аналізують техніку, яку застосували, а також прогнозують, яку техніку противник може використати надалі, пояснила посадовиця.

До цього Україна називала свої втрати наприкінці серпня. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив 22 серпня, що на той момент загинуло майже 9 тис. українських військовослужбовців. 

Контекст:

Україну захищає понад 1 млн осіб, повідомив у липні міністр оборони Олексій Резніков. Він зазначив, що у зв'язку з мобілізацією залучили до 700 тис. військовослужбовців Збройних сил, до 90 тис. військовослужбовців Нацгвардії, приблизно 60 тис. прикордонників, орієнтовно 100 тис. співробітників Національної поліції.

Президент України Володимир Зеленський наприкінці червня заявив, що "там, де ми втрачаємо одну людину, Росія втрачає п'ятьох людей".

За даними Генштабу Збройних сил України на 23 вересня, українські військові від початку повномасштабного вторгнення РФ знищили приблизно 56 тис. російських окупантів. Росія оцінює свої втрати у 5,9 тис. осіб