Україні за підсумками конференції у Парижі нададуть приблизно $1 млрд допомоги – Шмигаль і Колонна

Шмигаль і Колонна розповіли про міжнародну підтримку України
Фото: kmu.gov.ua
Україна залучила приблизно $1 млрд допомоги міжнародних партнерів на проходження зимового періоду. Про це за підсумками міжнародної конференції "Солідарність із українським народом", що відбулася в Парижі, повідомили прем'єр-міністр України Денис Шмігаль і міністерка у справах Європи і закордонних справ Франції Катрін Колонна, повідомляють на сайті уряду 13 грудня.

Половина цих грошей – грантові кошти, друга половина – товари, роботи, кредити, більшість із яких державі нададуть іще цього року, зазначив Шмигаль.

Він наголосив, що результатом конференції є цілком конкретна допомога, щоб Україна пройшла зиму з найменшими втратами.

"Ініціатива мобілізувати всіх наших партнерів для підтримки громадян України у зимовий період життєво важлива для нас. Особливо зараз, коли Росія намагається безжально нищити критичну інфраструктуру України, вчиняючи терор проти цивільного населення", – сказав Шмигаль.

Окрім залучення $1 млрд грошовими коштами і ресурсами, створюють дієву й ефективну платформу солідарності з Україною, додав прем'єр. За його словами, вона узагальнюватиме інформацію про потреби України і забезпечить механізм миттєвої відповіді партнерів.

Колонна розповіла, що обіцяні 46 країнами і 24 міжнародними організаціями гроші "поділять між відновленням виснаженої енергетичної мережі України, продовольчим сектором, водопостачанням, охороною здоров'я та транспортом", повідомив CNN.

Контекст:

Із початку жовтня російські окупанти масово атакують об'єкти інфраструктури по всій Україні. У країні введено тимчасові вимкнення світла, які торкаються мільйонів людей.

Унаслідок ракетної атаки РФ 23 листопада українська енергосистема увійшла в блекаут, її поступово відновлюють, повідомляли в Міненерго. Після цього 5-го і 10 грудня були нові великі атаки, які значно пошкодили українські енергооб'єкти.

Обстрілами було значно пошкоджено приблизно 50% об'єктів української енергетичної інфраструктури, повідомили на початку грудня у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури. За даними Міненерго, російські ракети уразили всі теплові електростанції.