Україна закликала ввести проти Росії нові санкції

У МЗС України нагадали, що за сім років російської збройної агресії загинуло понад 13 тис. осіб
Фото: depositphotos.com
Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії припинити агресію, повернутися у простір міжнародного права і звільнити тимчасово окуповані території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також частини Донецької та Луганської областей.

Україна закликає міжнародну спільноту посилити політичний та санкційний тиск на Росію. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України до сьомої річниці початку російської агресії.

"Україна вимагає від Росії припинити агресію, повернутися у простір міжнародного права і звільнити тимчасово окуповані території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і частини Донецької й Луганської областей", – ідеться в повідомленні.

У МЗС підкреслили, що санкції необхідні, щоб змусити російську владу деокупувати захоплені українські території, звільнити полонених і політичних в'язнів, виконати міжнародні судові рішення.

"Ще торік я закликав Європейський союз застосувати санкційний механізм у відповідь на порушення прав людини в Автономній Республіці Крим. Ми будемо послідовно наполягати на тому, що нові санкції мають бути запроваджені саме за такі порушення прав людини. Тому вже незабаром, можливо, навіть сьогодні, я підпишу ці документи, ми знову звернемося до Європейського союзу з таким проханням", – зазначив на брифінгу 19 лютого глава МЗС України Дмитро Кулеба, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Міністр також додав, що репресії проти кримських татар стануть темою обговорення на Генасамблеї ООН.

"Ми готуємося до обговорення на сесії в Генасамблеї ООН питань щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях України. Це наш регулярний формат, він відбувається із року в рік. Дуже важливий для донесення всьому світу об'єктивної інформації про ситуацію на окупованих територіях і впливу на формування позиції держав із цього питання. Тому дуже ретельно відбувається підготовка, готуємо фактаж і додаткові аргументи. Я абсолютно впевнений, що цей захід закінчиться для України успішно і стане черговою поразкою російської дипломатії на міжнародній арені в її спробах виправдати свою агресію проти України",  сказав Кулеба.

У міністерстві нагадали, що за сім років російської збройної агресії загинуло понад 13 тис. осіб, зокрема понад 3 тис. цивільних, десятки тисяч дістали поранення, майже 1,5 млн осіб вимушено стали внутрішньо переміщеними особами.

Росія окупувала Крим навесні 2014 року після незаконного референдуму. Приєднання півострова до РФ не визнає Україна й більшість країн світу. Нині між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.