Україні гарантували вже три батареї Patriot, це тільки початок – Зеленський

Зеленський: Працюємо над новими рішеннями для зміцнення нашої ППО
Фото: president.gov.ua
Нідерланди нададуть Україні ще одну батарею Patriot, третю після обіцяних Америкою та Німеччиною. Про це президент Володимир Зеленський сказав у вечірньому зверненні 17 січня, опублікованому його пресслужбою.

Зеленський подякував усім партнерам, які допомагають Україні захищатися від російського терору, а також зазначив, що саме сьогодні пролунала важлива новина від прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

"Україні буде надана ще одна батарея Patriot. Дякую, Марку! Тобто маємо вже три гарантовані батареї. Але це тільки початок. Працюємо над новими рішеннями для зміцнення нашої ППО", – сказав президент.

Він додав, що обговорив сьогодні оборонну співпрацю з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром.

"Активно готуємося до нової зустрічі у форматі "Рамштайн". Готуємо й нові важливі дипломатичні кроки – обговорили їх сьогодні також", – наголосив Зеленський.

Про те, що Нідерланди мають намір узяти участь у постачанні Україні систем ППО Patriot, Рютте заявив 17 січня у США на зустрічі з президентом Джо Байденом, не уточнюючи формату й обсягу допомоги.

Контекст:

США оголосили про надання Україні $1,85 млрд додаткової військової допомоги, включно з батареєю ЗРК Patriot, у день приїзду Зеленського до Вашингтона 21 грудня 2022 року.

4 січня глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що зенітні ракетні комплекси Patriot буде розгорнуто в Україні в найкоротші строки.

5 січня стало відомо, що батарею Patriot Україні передасть також Німеччина.

16 січня група із приблизно 100 військових ЗСУ прибула до США на навчання управлінню системами Patriot. За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, навчання триватиме 10 тижнів.