Українська армія сьогодні боєздатніша за будь-яку іншу армію в Європі – Годжес

Бен Годжес розповів, чим українська армія сильніша за російську
Фото: EPA
  Українська армія тримає у страху російських окупантів, вважає колишній командувач армії США у Європі генерал-лейтенант у відставці Бен Годжес. Чому так відбувається, він розповів в інтерв'ю "ВВС News Україна", опублікованому 29 вересня.

"Російська армія  друга найкраща армія в Україні. І українська армія сьогодні боєздатніша, мабуть, за будь-яку іншу армію в Європі, зважаючи на досвід, можливості, впевненість. Це має тенденцію до зростання. Звісно, проблем дуже багато: не вистачає цього, не вистачає того. Ми повинні забезпечити більше, подвоїти кількість HIMARS. Подивіться, скільки Україна досягла із 16. Хай їх буде 30 або 32. Уже одне це справило б значний вплив", – сказав він.

Годжес заявив, що російський флот ховається за Кримом, оскільки військові РФ бояться України, яка навіть не має військового флоту. Російська авіація виконує більшу частину своїх польотів над Росією та Білоруссю, оскільки вони не мають впевненості проти української протиповітряної оборони, зазначив він.

"Україна явно має стільки можливостей, стільки прогресу. Я думаю, що одним із довгострокових результатів буде встановлення Сполученими Штатами набагато міцніших і зріліших двосторонніх відносин з Україною", – сказав генерал.

Контекст:

Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. У квітні росіян вигнали з північних областей, зараз бої відбуваються на сході та півдні країни.

Із початку червня Україна отримує від США реактивні системи залпового вогню HIMARS, а також аналогічні системи M270 та MARS. До кінця серпня на озброєнні української армії було понад 20 одиниць такої техніки.

Наприкінці серпня – на початку вересня українські військові почали контрнаступ на півдні та сході країни. Президент України Володимир Зеленський 23 вересня повідомив, що за вересень на сході України звільнено приблизно 9 тис. км&³2; території.

За даними Генерального штабу ЗСУ, від початку повномасштабного вторгнення Росії українські військові знищили майже 58 580 російських окупантів.