Українська делегація у ТКГ обговорить загострення на Донбасі. За два дні загинуло двоє українських військових

Окупанти обстрілювали Авдіївку
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook

Українська делегація у тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі 6 липня порушить питання загострення ситуації на фронті. Про це повідомив Telegram-канал делегації ввечері 5 липня.

"За кілька попередніх днів почастішали випадки грубих порушень противником режиму припинення вогню, в тому числі із застосуванням противником озброєння, забороненого Мінськими домовленостями. Найнебезпечніше в цьому те, що російські війська обстрілюють населені пункти, зокрема Авдіївку. На Донбасі через порушення режиму припинення вогню гинуть українські військові", – констатувала делегація.

В ОБСЄ надіслали відповідні ноти протесту.

"Українська делегація у ТКГ почне своє завтрашнє засідання із цієї теми, використовуючи свої дипломатичні можливості для повернення до повного дотримання режиму припинення вогню. Також питання грубих порушенень окупаційними військами режиму припинення вогню буде поставлено в ході консультацій у рамках нормандського формату", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

Сьогодні, 5 липня, на Донбасі внаслідок обстрілу бойовиками поранення дістало троє українських військовослужбовців, ще один загинув. Учора, 4 липня, окупанти шість разів порушили домовленості про припинення вогню на Донбасі. Цього дня загинув український військовослужбовець, ще один дістав поранення.

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

За даними президента України Володимира Зеленського, за час конфлікту загинуло понад 14 тис. осіб.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.