Українські добровольці без контракту із ЗСУ зможуть набути статусу учасника бойових дій. Рада ухвалила закон

Раніше закон не передбачав надання статусу "учасник бойових дій" особам, які не служать у ЗСУ чи офіційних формуваннях
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Верховна Рада України 12 січня ухвалила в другому читанні й у цілому законопроєкт №7322 про визнання учасниками бойових дій добровольців, які захищали Україну, проте не вступили у ЗСУ.

За даними на сторінці законопроєкту на сайті парламенту, його підтримало 310 нардепів.

У пояснювальній записці ідеться, що раніше закон не передбачав процедуру надання статусу "учасник бойових дій" особам, які не служать у ЗСУ, Міністерстві внутрішніх справ України, Національній поліції, Нацгвардії, Державній прикордонній службі, Службі безпеки чи інших офіційних військових формуваннях.

Аналогічна прогалина в законі є і для цих самих осіб, якщо вони дістали інвалідність під час захисту України від російської агресії.

Тому ухвалений закон дає змогу визнати цих добровольців учасниками бойових дій, а в разі, якщо вони дістануть інвалідність у бойових діях, – особами з інвалідністю внаслідок війни.

Рішення про надання статусу УБД таким добровольцям ухвалюватиме міжвідомча комісія, яка діє при Мінветеранів.

Контекст:

15 березня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким добровольців територіальної оборони можуть визнати учасниками бойових дій, ветеранами війни або особами з інвалідністю внаслідок війни.

Щоб набути офіційного статусу й дістати соціальні гарантії, добровольці тероборони мають укласти відповідні контракти з командирами добровольчих формувань територіальних громад.