Українські експерти вже прибули до Польщі для розслідування падіння ракети – Кулеба

Ракета в польському Переводові впала 15 листопада під час масованої атаки РФ по Україні
Фото: ЕРА
До Польщі для розслідування падіння ракети вже завітали українські експерти.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив у Twitter за підсумками розмови із главою МЗС Польщі Збігнєвом Рау.

"Україна та Польща відкрито та конструктивно взаємодіятимуть щодо інциденту, спричиненого ракетним терором РФ проти України. Наші експерти вже в Польщі. Очікуємо на швидкий доступ у взаємодії з польськими правоохоронцями до місця інциденту", – написав він.  

Радник президента Польщі із зовнішньої політики Якуб Кумоч повідомляв, що українських експертів допустять на місце падіння ракети.

Контекст:

Удень 15 листопада, під час масованого ракетного обстрілу України російськими окупаційними військами (за інформацією ПС ЗСУ, Росія випустила по території України 96 ракет і понад 10 БПЛА), у польському селі Переводів Люблінського воєводства, за п'ять кілометрів від кордону з Україною, прогримів вибух на території зернопереробного підприємства. Загинуло двоє людей. За даними ЗМІ, на території села впали дві ракети.

Спочатку розглядали дві версії події: на території Польщі впали російські ракети, що збилися з курсу, або уламки ракет, випущених українською ППО.

Дуда в ніч на 16 листопада заявив, що поки до кінця не зрозуміло, хто саме випустив ракету, яка впала в Переводові. Він наголосив, що відповідальною за вибух у Східній Польщі є Росія.

Розслідування ще триває, але, за попередніми даними, ідеться про українську ракету ППО, випущену по російській балістичній ракеті, сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 16 листопада, наголосивши, що відповідальність за інцидент – на Росії.

Президент України Володимир Зеленський провів засідання ставки верховного головнокомандувача, учасники розглянули, зокрема, цей вибух у Польщі. Україна виступає за детальне вивчення того, що сталося, і просить про доступ до місця вибуху, повідомив за підсумками засідання секретар РНБО Олексій Данілов.

Зеленський упевнений, що ракета, яка впала на території Польщі, не є українською. Він наполягав, що Україна має бути допущена на місце інциденту та до розслідування.