Українські правоохоронці оголосили про підозру "судді ДНР", який ухвалював незаконний "вирок" українці

Поліція оголосила чоловікові про підозру
Фото: Національна поліція України / Facebook
Українські правоохоронці заочно оголосили про підозру так званому судді "верховного суду" терористичної організації "ДНР". Про це поінформувала пресслужба Нацполіції України.

"Слідством установлено, що у 2017 році 64-річний чоловік, незаконно перебуваючи "суддею" в незаконно створеному судовому органі, визнав цивільну мешканку винною в ряді злочинів, зокрема зберіганні, перевезенні, передачі ти контрабанді вибухових речовин для вчинення теракту, і виніс "покарання" у вигляді позбавлення волі на строк п'ять років і шість місяців. Під час незаконного слідства жінку силою змусили зізнатися в інкримінованих злочинах", – ідеться в повідомленні.

У поліції зазначили, що постраждала два роки була в СІЗО, потім її відправили до виправної колонії.

Наприкінці 2017 року її звільнили внаслідок обміну утримуваними особами і повернули на підконтрольну уряду територію, де вона дала свідчення українським правоохоронцям.

Так званого суддю повідомили про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення законів і звичаїв війни). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до 12 років.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваться між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

За даними ООН, із 14 квітня 2014-го до 30 червня 2021 року внаслідок конфлікту на Донбасі загинули 3901 цивільна особа, приблизно 4200 українських військових і орієнтовно 5800 бойовиків.