Український зенітник розповів, як збив російський літак, не випустивши жодної ракети

Український "Бук" залякав російського пілота, окупанти втратили літак без жодного пострілу з українського боку
Фото: Луганська обласна державна адміністрація / Facebook

Українські військові за допомогою зенітного ракетного комплексу "Бук-М1" знищили російський літак, не випустивши жодної ракети. Про це розповів командир ракетної батареї "Бук-М1", Герой України Ярослав Мельник 3 вересня в інтерв'ю "АрміяInform".

"Ми збили літак, не випустивши жодної ракети. Виявили ціль. Увімкнули радар підсвічення. У кабіні рашиста в цей час зазвучали звукові повідомлення про опромінення радаром. Він зрозумів, що з мисливця перетворився на ціль. Напевно, це так приголомшило льотчика, що він відразу катапультувався. Літак розбився", – розповів Мельник.

За словами зенітника, одночасно в небі над Харківською областю могли бути великі групи ворожих літаків, іноді їхня кількість перевищувала десяток. Зенітно-ракетний комплекс "Бук" водночас може вести лише одну ворожу ціль, тому екіпаж має обмежений час для її знищення.

Зазвичай екіпаж виконує бойовий запуск і, за словами зенітника, "стрімко залишає свою позицію, аби врятуватися від протирадіолокаційних ракет". Але не завжди.

"Бажання збивати окупантів було дуже сильним. Одного разу ми отримали інформацію про два ворожі літаки в нашому районі. Вийшли на позицію, виявили і захопили ціль. Знищили окупанта. Після цього мали б швидко переміститися, але злість та запал бою переважили. Ми почали полювати за другим літаком. Виявили його. Він же побачив, що сталося з його напарником. Міг спробувати атакувати нас, але виявився слабкодухим. Почав виконувати розворот, щоб утекти. Ми знищили ще і його", – згадує Мельник.

Загалом батарея під керівництвом Мельника більше ніж пів року протистояла російським льотчикам у Харківській області, пише "АрміяInform". На їхньому рахунку 28 цілей ворога: 11 бойових літаків різних типів, два вертольоти, дві крилаті ракети і 13 безпілотників.

Контекст:

Загальна кількість втрат особового складу російських військ за період повномасштабного вторгнення в Україну, яке почалося 24 лютого, перевищила 50,1 тис. убитими за даними Генштабу ЗСУ станом на 6 вересня. Окрім того, російські окупанти втратили в Україні 236 літаків, 207 вертольотів, 876 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 209 крилатих ракет.