Український дрон Sea Baby підбив російський ракетний корабель "Самум" – джерело

"Самум" підбили біля входу до Севастопольської бухти
Фото: wikipedia.org (архів)

Морський безпілотник Sea Baby ("Морський малюк") Служби безпеки України підбив у Чорному морі російський ракетний корабель "Самум". Про це повідомляють джерела видання "ГОРДОН" в СБУ.

За його інформацією, 14 вересня морський дрон СБУ влучив у корабель "Самум" неподалік входу до Севастопольської бухти.

"Sea Baby влучив у задню праву частину рашистського судна і завдав значних пошкоджень, корабель утратив хід. Росіянам довелося відбуксирувати "Самум" на ремонт із великим диферентом на корму та креном на правий борт", – розповів співрозмовник.

Він наголосив, що для атаки служба використала експериментальний зразок морського безпілотника, він здатний працювати у штормову погоду, переховуючися від виявлення за високими хвилями.

Під час спецоперації із "Самумом" висота хвиль сягала двох метрів, зазначили в СБУ.

14 вересня міноборони РФ писало про атаку безпілотника на "Самум" у Telegram. За версією військових країни-агресора, апарат нібито було "знищено вогнем зі штатного озброєння корабля".

"Самум" спустили на воду 1992 року, порт його приписки – окупований Росією Севастополь. Корабель входить до складу Чорноморського флоту РФ.

Контекст:

15 серпня CNN опублікував надане СБУ відео, на якому зафіксували момент липневої атаки експериментального морського дрона на побудований РФ Кримський міст. Голова спецслужби Василь Малюк розповів телеканалу, що Sea Baby – результат багатомісячних розроблень, які розпочали одразу після повномасштабного вторгнення країни-агресора.

"Це унікальний винахід СБУ. Жодна з приватних компаній не бере участі. Нещодавно за допомогою цих безпілотників ми успішно уразили Кримський міст, великий десантний корабель "Оленегорский горняк" і танкер SIG", – сказав він.

Пізніше СБУ показала ці дрони.