Український фотограф Малолєтка став переможцем премії World Press Photo. Знімок із маріупольського пологового будинку визнали фотографією року

Малолєтка зробив у Маріуполі "Фотографію року" за версією World Press Photo
Фото: Evgeniy Maloletka / Facebook

Український фотожурналіст Євген Малолєтка став переможцем премії World Press Photo 2023 в номінації "Фотографія року", повідомляють 20 квітня на сайті премії.

У березні Малолєтка став одним із переможців регіонального етапу премії World Press Photo 2023, виборовши нагороду в категорії "Європа. Історія" за фотосерію "Облога Маріуполя".

До цієї серії увійшло 10 знімків із Маріуполя під час російських бомбардувань. Серед них була фотографія евакуації вагітної жінки після бомбардування російськими окупантами пологового будинку в Маріуполі Донецької області, яку врешті-решт визнали "Фотографією року".

На думку журі конкурсу, цей знімок "відбиває абсурдність і жах війни".

"Це точне відображення подій року і доказ воєнних злочинів, скоєних російськими військами проти цивільного населення України. Зображення постає як глибоко болючий історичний факт і привертає увагу до вбивства майбутніх поколінь українців. Журі сподівається, що світ зупиниться та визнає нестерпні реалії цієї війни й замислиться над майбутнім України", – зазначено на сайті премії.

Це фото Малолєтка вперше оприлюднив у Facebook 9 березня 2022 року в репортажі, знятому за кілька хвилин після удару по пологовому будинку.

На фотографії – 32-річна Ірина Калініна, яка дістала поранення під час бомбардування. Її дитина, яку вона і її чоловік Іван хотіли назвати Мироном, згодом народилася мертвою. Жінка померла за пів години після пологів.

Малолєтка 20 квітня, після того, як стало відомо результати премії World Press Photo, опублікував у Facebook пост, у якому історію життя і смерті Калініної розказано від першої особи.

"Тієї ночі Іван скрізь шукав мене. Наступного дня йому сказали подивитися серед мертвих. І ось тут він знайшов мене, у пронумерованому пакеті з іншими мертвими без документів. Він спочатку мене не впізнав. Він не захотів мене впізнати. Іван, мій Іван поховав мене з нашою дитиною. Ніколи не забуду, як сильно я його любила і як сильно ми хотіли дитину. Він покинув Маріуполь, але ми з Мироном досі там, на кладовищі в селі, де я виросла", – написав фотограф.

Контекст:

9 березня 2022 року російські окупанти завдали авіаудару по пологовому будинку і дитячій лікарні в Маріуполі. За даними місцевої влади, загинуло троє людей, зокрема дитина, 17 дістали поранення. Росія не визнала відповідальності за бомбардування пологового будинку в Маріуполі. Російська пропаганда стверджувала, що фото Малолєтки з маріупольського пологового будинку начебто постановні.

Фотографії наслідків російського бомбардування й евакуації вагітних жінок зі зруйнованого пологового будинку, опубліковані у Facebook журналістом Мстиславом Черновим і фотографом Євгеном Малолєткою, у березні 2022 року облетіли всі світові ЗМІ. Фото, зокрема, опублікували CNN, The Telegraph, Daily Mail, Time та інші.