Український політв'язень Шумков оголосив голодування в колонії РФ

Суд у РФ засудив Шумкова до чотирьох років колонії загального режиму за членство у "Правому секторі"
Фото: Свободу Олександру Шумкову - FreeShumkov / Facebook

Український політв'язень Олександр Шумков оголосив голодування з вимогою припинити шантаж із боку Росії з використанням ув'язнених на переговорах у мінському і нормандському форматах.

Український політв'язень, колишній член "Правого сектору" Олександр Шумков, який перебуває в російській колонії, оголосив голодування. Про це він повідомив у листі, який 15 жовтня у Facebook опублікувала тітка українця Людмила Шумкова.

На думку українця, РФ шантажує Україну, пов'язуючи питання обміну утримуваних осіб із відведенням військ на Донбасі та внесенням змін до Конституції України. Тобто використовує політв'язнів, їхні життя "як важіль тиску з метою, щоб Україна пішла на необхідні їм поступки".

"Я прийняв рішення із завтрашнього дня розпочати голодування з вимогою припинити шантаж із використанням нас, ув'язнених, на перемовинах у мінському і нормандському форматах, і щоб нарешті російський омбудсмен [Тетяна Москалькова] зреагувала на мої листи та публічні заяви [української омбудсменки Людмили] Денісової. Сподіваюся, що мою позицію почують інші наші політв'язні в російських в'язницях та підтримають", – написав Шумков у листі, датованому 13 жовтня.

У коментарі "Укрінформу" Шумкова висловила думку, що, найімовірніше, це рішення було ухвалено не тільки через ті процеси, що відбуваються в Україні, а й через ті порушення в колонії, про які Олександр неодноразово писав.

Севський районний суд Брянської області 4 грудня 2018 року засудив Шумкова до чотирьох років колонії загального режиму за членство у "Правому секторі".

Згідно з матеріалами справи, Шумков "тривалий час" був охоронцем колишнього лідера "Правого сектору" Дмитра Яроша.

Українець говорив, що наприкінці серпня 2017 року його викрали співробітники ФСБ і перевезли на територію Росії. За словами Шумкова, на момент викрадення він був чинним військовослужбовцем 11-ї окремої бригади армійської авіації Збройних сил України (дислокується в селищі Чорнобаївка Херсонської області).

У квітні 2019 року Шумков заявляв, що його двічі били російські тюремники.