"Українці вирішили виборювати свою свободу". Зеленський отримав нагороду Oxi Courage Award

Зеленський наголосив, що коли виникає загроза свободі, це стосується людей у всьому світі
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський здобув американську нагороду Oxi Courage Award, яку присуджують за сміливі дії, що сприяли просуванню або збереженню свободи і демократії. Про це повідомив у Twitter 28 жовтня некомерційний фонд Oxi Day Foundation.

"Президент Володимир Зеленський здобуває нагороду Oxi Courage Award за мужнє лідерство у захисті України… і за те, що сказав "ні" тероризму й ненависті", – ідеться в повідомленні.

Церемонія нагородження відбулася в Інституті миру США у Вашингтоні. Нагороду вручив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, її прийняла від імені Зеленського амбасадорка України Оксана Маркарова.

"Світове визнання надихаючої мужності, що її народ України та президент Зеленський показали в ході нашої визвольної війни, – це потужний сигнал єдності наших друзів з Україною і впевненості у нашій перемозі. Спільній перемозі демократії над тиранією та світла над темрявою", – зазначила амбасадорка у Facebook.

"[Президент РФ Володимир] Путін недооцінив основний чинник народ України. Від Харкова до Херсона українці дали відсіч. Вони вирішили боротися за свою свободу і перед обличчям страху всі вони вирішили сказати "ні", зазначив Салліван під час нагородження.

Зеленський подякував лідерам і народу Сполучених Штатів Америки за допомогу в наближенні перемоги України. Його промову опублікували в Telegram.

"Коли виникає загроза свободі, вона стосується людей будь-де, а не лише там, де людські права знищують, а людей принижують. Коли свободи десь меншає, її меншає в усього людства. Тому це небезпека для всіх", – сказав президент.

Він наголосив, що тому для протистояння терору потрібна "сміливість усіх".

Контекст:

День Oхи, або День "Ні" – державне свято в Греції, яке справляють 28 жовтня на згадку про те, як грецький уряд відхилив ультиматум фашистської Італії в 1940 році, а греки контратакували італійські війська, що вторглися.

Oxi Day Foundation – некомерційна організація, завдання якої – інформування людей про роль, яку Греція відіграла у Другій світовій війні, та прославлення сучасних героїв свободи й демократії в усьому світі.

Премію Oxi Day Award щорічно вручають тому, хто сприяв просуванню або збереженню свободи й демократії. Цього року премію здобула також іранська журналістка Масіх Алінежад за боротьбу за права жінок.