"Укроборонпром": Найбільш критичні проблеми у сфері імпортозаміщення вже вирішені

В "Укроборонпромі" заявили, що налагодили співпрацю з понад 500 приватними українськими підприємствами
Фото: Державний концерн "Укроборонпром" / Facebook

У концерні "Укроборонпром" заявили, що позбулися залежності від деталей російського виробництва.

Найбільш критичні проблеми у сфері імпортозаміщення в державному концерні "Укроборонпром" уже вирішено. Про це повідомили 27 березня "Укрінформу" в прес-службі "Укроборонпрому".

"Із 2014 року концерном реалізовується програма імпортозаміщення, завданням якої є повний розрив зв'язків із військово-промисловим комплексом Росії. У її рамках налагоджено співпрацю з понад 500 приватними українськими підприємствами, які своєю продукцією замінили комплектуючі російського виробництва", – повідомили в держконцерні.

В "Укроборонпромі" зазначили, що у виробництві БТР-4 у 2014 році використовували 45% російських деталей, 45% українських і 10% іноземних. У 2015 році його почали виробляти без російських запчастин, а частка українських та іноземних комплектувальних зросла до 65% і 35% відповідно. У 2016 році у БТР-4 використовували вже 85% українських деталей і 15% іноземних.

"Якщо порівнювати із 2014–2015 роками, то найбільш критичні проблеми у сфері імпортозаміщення вже вирішені. Особливо в бронетанковій галузі, наприклад, освоєння виробництва гусениць для БМП. Наразі завод імені Малишева освоїв виробництво цих виробів, для чого необхідно замінити стандарт сталі, адже старий вироблявся в Росії", – заявили в концерні.

Водночас в "Укроборонпромі" додали, що ситуація в авіаційній галузі залишається складною через правила та норми, що регулюють безпеку польотів. У концерні пояснили, що заміна однієї системи літака вимагає організації додаткових випробувань.

25 лютого 2019 року програма "Наші гроші" опублікувала перші дві частини розслідування про розкрадання в оборонному секторі України. За даними журналістів, фігуранти схеми заробили мінімум 250 млн грн під час війни на Донбасі. Журналісти стверджують, що учасники групи за допомогою фірм-прокладок скуповували контрабандою вживані запчастини до військової техніки в Росії та удвічі – учетверо дорожче перепродували їх заводам "Укроборонпрому".

Згідно з розслідуванням, у схемі брали участь, зокрема, нинішній глава "Укроборонпрому" Павло Букін, Олег Гладковський, його син Ігор.

У третій частині розслідування програми "Наші гроші" йшлося про те, що через дії корупціонерів Україна ледь не зірвала підписаний 2016 року контракт із ремонту літаків Ан-26 для Казахстану.

4 березня президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення Гладковського.

5 березня посол США Марі Йованович заявила, що влада України повинна профінансувати повний аудит "Укроборонпрому" та розсекретити державне оборонне замовлення в максимально можливому обсязі.

6 березня РНБО ухвалив рішення провести комплексну ревізію оборонного концерну. Відповідну ініціативу висунув на засіданні РНБО Порошенко.

Кабінету Міністрів України доручено залучити фахівців із країн НАТО до роботи наглядової ради "Укроборонпрому".

15 березня Порошенко ввів у дію рішення РНБО, яке передбачає аудит "Укроборонпрому".