Воллес оголосив про надання Україні найбільшого пакету допомоги від Британії. До нього ввійшли танки, гаубиці та бронетранспортери

Британія стала першою країною, яка передає Україні основні танки західного зразка
Фото: ЕРА (ілюстративне)
Міністр оборони Великобританії Бен Воллес 16 січня, виступаючи в Палаті громад, оголосив про надання Україні найбільшого пакету оборонної допомоги від Великобританії, повідомляє Sky News.

Як сказав Воллес, до цього пакету ввійшли анонсовані раніше британським урядом 14 танків Challenger 2 і гаубиці AS90.

Він наголосив, що Британія стане першою країною, яка надасть Україні основні бойові танки західного зразка.

Ці танки Україна отримує на безоплатній основі, додала пресслужба міноборони Британії у Twitter і опублікувала відео, яке демонструє, як "Challenger 2 робить те, що вміє найкраще".

Згідно з релізом, опублікованим на сайті британського уряду, Воллес сказав, що до цього пакету допомоги ввійшли сотні броньованих машин, зокрема бронетранспортери "Бульдог", ракети до реактивних систем залпового вогню, ракети для систем ППО й безпілотники.

За словами Воллеса, Британія надасть Україні батарею з восьми гармат AS90 високого ступеня готовності й ще дві батареї різного ступеня готовності.

"Сьогоднішній пакет – це важливе збільшення можливостей України. Це означає, що вони можуть перейти від опору до вигнання російських військ з української землі. [...] Це вивірена відповідь на зростання агресії Росії й невибіркові бомбардування. Кремль має визнати, що саме його поведінка зміцнює міжнародну рішучість і що, незважаючи на пропаганду, Україна та її партнери зосереджені на захисті України", – наголосив глава міноборони Британії.

Також про надання Україні цього пакету допомоги заявив у Telegram глава Офісу президента України Андрій Єрмак. За його даними, планують постачання 100 одиниць бронетехніки. В уряді Сполученого Королівства повідомляли 14 січня, що танки доправлять в Україну протягом найближчих тижнів.

Контекст:

Великобританія послідовно підтримує Україну на тлі російської агресії, надаючи фінансову, військову й гуманітарну допомогу. 2022 року Великобританія надала Україні військову допомогу на понад £3 млрд, розповідав прем'єр Ріші Сунак під час візиту в Київ 19 листопада.

Україна просить союзників надати важку бронетехніку з початку російського вторгнення. На початку 2023 року США, Німеччина і Франція оголосили про майбутні постачання важких бронетранспортерів Bradley, Marder, Bastion і AMX-10 RC.

Уряд Великобританії 11 січня 2023 року офіційно підтвердив, що планує надати Україні танки для захисту від російської агресії.