Воллес заявив, що контрнаступ ЗСУ сповільнився, але "імпульс досі на боці України"

Воллес констатує успіхи України на полі бою, незважаючи на уповільнення контрнаступу
Фото: EPA

Український контрнаступ на північному сході "дещо сповільнився", але ЗСУ однаково зберігають перевагу, тоді як Росія "зіштовхується з катастрофічною втратою бойового духу, поганим оснащенням, значним дефіцитом боєприпасів і політичною нестабільністю". Про це заявив міністр оборони Великобританії Бен Воллес в опублікованому 12 жовтня інтерв'ю британському виданню Evening Standard.

За оцінкою Воллеса, незважаючи на зниження темпів контрнаступу, українські війська на північному сході, як і раніше, досягають "значного прогресу" в загрозах лініям постачання окупантів, зокрема залізничним коліям, на які росіяни "відчайдушно покладаються".

На півдні України, у Херсонській області, додав Воллес, уже понад 40 днів контрнаступ українських військ "повільно, але упевнено" просувається. Ураховуючи наявність на цьому плацдармі численних і добре озброєних російських військ, які закріпилися на правому березі Дніпра, міністр схарактеризував контрнаступ ЗСУ як "важкий і втомний".

Проте, на думку Воллеса, ініціатива, як і раніше, у ЗСУ.

"Ми цілком упевнені, що імпульс досі на боці України, а Росія стикається з катастрофічною втратою морального духу, поганим оснащенням, значним дефіцитом боєприпасів і політичною небезпекою", – зазначив він.

Воллес заявив, що "українці демонструють успіхи".

"Українцям досить складно раптом вирішити, що вони від цього [процесу деокупації] відмовляються. Наскільки далеко вони зайдуть у своїх успіхах – це питання українців. Рішучість Заходу полягає у тому, щоб допомогти Україні мати сильну позицію для вибору свого майбутнього", – підсумував він.

Контекст:

У червні президент України Володимир Зеленський повідомив, що загалом під контролем РФ опинилося майже 20% території України – приблизно 125 тис. км. Але у серпні – вересні внаслідок успішного контрнаступу українська армія лише на сході України звільнила майже 9 тис. км&³2; території і практично повністю звільнила від окупантів Харківську область.

Також ЗСУ просуваються на півдні. У Херсонській області деокуповано 1170 км&³2; території, повідомили в оперативному командуванні "Південь" 9 жовтня, пише "Укрінформ". У Херсонській області звільнено 75 населених пунктів, із них 29 – упродовж жовтня, розповів 12 жовтня голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всієї території України, зокрема Криму. "Ми туди повернемося. Я не знаю, коли саме. Але у нас є плани, і ми повернемося туди, бо це наша земля і наші люди", – сказав Зеленський у вересні.