Уряд РФ попросив металургійні холдинги організувати постачання залізної руди "ДНР" і "ЛНР"

У Росії думають про постачання руди на окуповану територію
Фото: ЕРА

Серед інших уряд Росії звернувся до представників холдингів "Металоінвест" Алішера Усманова та "Сєвєрсталь" Олексія Мордашова із проханням забезпечити рудою заводи на окупованій території, які залишилися без сировини внаслідок товарної блокади Донбасу, повідомляє РБК.

Уряд Росії рекомендував металургійним холдингам розглянути можливість постачання залізної руди на підприємства, що розташовані на окупованій бойовиками "ДНР" і "ЛНР" території та залишилися через товарну блокаду Донбасу в Україні без сировини, повідомляє РБК.

Як повідомило джерело видання, на початку березня заступник голови уряду РФ Дмитро Козак провів зустріч із представниками холдингів "Металоінвест" Алішером Усмановим і "Сєвєрсталь" Олексієм Мордашовим. На зустрічі обговорювали питання постачання залізної руди на Донбас.

"Компанії висловили готовність почати постачання... найближчим часом", – повідомило джерело.

Ще один співрозмовник видання, близький до одного з холдингів, підтвердив факт наради і додав, що учасникам "запропонували звернути увагу на новий ринок збуту".

Залізну руду на Єнакіївський і Макіївський меткомбінати (Донецька область), що входять до групи "Метінвест" Ріната Ахметова, і на Алчевський меткомбінат (Луганська область), що належить російським інвесторам, постачали підприємства холдингу "Систем Кепітал Менеджмент" Ріната Ахметова з підконтрольної Києву території.

За оцінкою аналітика української інвесткомпанії Concorde Capital Олександра Паращія, потреба Єнакіївського та Макіївського заводів становить приблизно 2,6 млн т руди; Алчевського меткомбінату – ще 1,6 млн т. Завод "Донецьксталь", який також є споживачем руди, був недозавантажений протягом усього минулого року, купивши кілька десятків тис. т сировини.

"Сєвєрсталь" у 2016 році видобула 14,9 млн т залізорудної сировини, а "Металоінвест" – 40,7 млн т.

Представник бойовиків "ЛНР" у мінській групі Владислав Дейнего заявив, що російські підприємства зацікавлені в постачанні сировини на Донбас, проте публічно обговорювати це питання "поки рано". У "Сєвєрсталі" заявили, що не проводили ніяких зустрічей щодо постачання на Донбас.

Джерело РБК у "Метінвесті" повідомило, що укази бойовиків про націоналізацію українських підприємств значною мірою залишаються формальністю та не призвели до істотних змін у роботі заводів. Усіма підприємствами "Метінвесту" на окупованій території управляють менеджери холдингу. Керівники вищої та середньої ланки виїхали на підконтрольну Києву територію, а здійснювати оперативне управління залишилися керівники нижчої ланки.

"Іноді на прохідні підприємств просто приходять люди зі зброєю та сидять біля входу. Це й називається зовнішнім управлінням. Вони ж не можуть усіх розігнати та найняти нові кадри", – розповіло джерело в "Метінвесті".

Підприємства ДТЕК також працюють у штатному режимі. Опитані РБК співробітники шахти імені Засядька розповіли, що представники бойовиків просять шахтарів підписати документ про влаштування на держпідприємстві. Однак навіщо це потрібно, не знають.

Постачання продукції російських промисловців на окуповану територію може призвести до санкцій, уважає Максим Худалов із АКРА.

"Компанії мають зарубіжні активи та зобов'язання, а з урахуванням високого рівня протекціонізму на сталевому ринку Європи та США місцеві виробники обов'язково скористаються можливістю заборонити поставки з Росії під будь-яким приводом", – заявив він.

На думку Худалова, для уникнення санкцій можуть використовувати дрібних трейдерів, які будуть закуповувати партії руди на підприємствах Росії та відправляти її на окуповану територію.

26 грудня 2016 року ветерани добробатів оголосили про початок блокади "ЛДНР", вимагаючи звільнення заручників. У зв'язку з цим Україна перестала отримувати вугілля та інші товари з окупованих територій.

15 лютого Кабінет Міністрів України прийняв постанову про введення тимчасових надзвичайних заходів в енергетичній системі України. Заходи спрямовані на мінімізацію використання вугілля антрацитової групи.

6 березня джерело в "раді міністрів ДНР" повідомило про початок постачання на територію Росії вугілля із захоплених українських шахт.

Глава Міністерства енергетики і вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив про намір ініціювати заборону на ввезення з Російської Федерації вугілля антрацитової групи.