Успіхи ЗСУ вже помітні. РФ втратила за добу три роти окупантів і 13 БМП на таврійському напрямку – Тарнавський

Серед ураженої на таврійському напрямку техніки окупантів – САУ "Гіацинт" (на знімку)
Фото: EPA (архів)
Підрозділи ракетних військ і артилерії сил оборони України на таврійському напрямку протягом доби виконали 1119 вогневих завдань. Про це командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" бригадний генерал Олександр Тарнавський розповів 21 червня в Telegram.

"На таврійському напрямку наша армія системно вибиває ворога з позицій і продовжує просування. Успіхи сил оборони вже помітні. За останню добу втрати ворога вбитими та пораненими склали майже три роти", – написав командувач.

Він додав, що за добу знищили три місця зберігання боєприпасів окупантів, знищили й пошкодили 68 одиниць військової техніки противника.

За даними Тарнавського, серед ураженої техніки – шість танків, 13 БМП, п'ять гаубиць "Мста-С", чотири гаубиці "Мста-Б", два ЗРК "Стріла", п'ять САУ "Гіацинт", дві САУ "Акація", одна САУ "Піон", установка РСЗВ БМ-21 "Град", станція радіолокації "Зоопарк" та інша техніка.

Об'єднаний пресцентр сил оборони таврійського напрямку у Facebook 21 червня уточнив, що за останню добу втрати російських окупантів убитими й пораненими – 280 осіб.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони України вигнали окупантів з північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської й Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Станом на 19 червня під контроль України повернули вісім населених пунктів у Донецькій і Запорізькій областях. 

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр 19 червня заявляла, що на лиманському й куп'янському напрямках російські війська кинули в наступ резерви і ситуація тут складна.

Втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ станом на 21 червня 2023 року, становлять приблизно 222 000 військових убитими, 7771 бойова броньована машина, 4006 танків, 314 літаків, 306 вертольотів і тисячі одиниць іншої техніки. Водночас у ЗСУ зазначають, що втрати окупантів можуть бути значно вищими за офіційні цифри.