В Україні судитимуть військового РФ за обвинуваченням у вбивстві та жорстокому поводженні з мирними жителями – Офіс генпрокурора

Обвинувальний акт скерували до суду
Фото: depositphotos.com
В Україні судитимуть російського військовослужбовця, якого обвинувачують у вбивстві та жорстокому поводженні з мирними жителями під час російської окупації Київської області навесні 2022 року. Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора у Telegram 10 квітня.

"Розслідуванням встановлено, що в березні 2022 року під час окупації села Гавронщина Бучанського району Київської області обвинувачений зупинив на вулиці місцевого беззбройного цивільного мешканця, який не становив для нього жодної загрози. Погрожуючи зброєю, він змусив чоловіка лягти на землю і вибивав інформацію про його приналежність до Збройних сил України та інших військових чи громадських формувань. Після побиття поставив потерпілого до стіни й убив його пострілом у голову з автоматичної зброї", – ідеться в повідомленні.

Окрім цього, російський військовий, за даними слідства, у стані алкогольного сп'яніння спільно з товаришами по службі зайшов у будинок і наказав чотирьом людям пройти в одну кімнату.

"Він тривалий час тримав потерпілих під прицілом і проводив їхній допит. Потім наказав усім стати в шеренгу один за одним, аргументуючи це тим, що не хоче витрачати зайві патрони на їхнє вбивство. Після цього, імітуючи страту беззбройних мирних мешканців, він здійснив постріл у стелю і залишив будинок, пообіцявши прийти наступного дня й усіх розстріляти", – заявили в Офісі генпрокурора.

Також військового обвинувачують у заволодінні двома автомобілями мирних жителів.

До суду скерували обвинувальний акт за фактом жорстокого поводження із цивільним населенням, поєднаним з умисним убивством, та інших порушень законів і звичаїв війни (ст. 438 Кримінального кодексу України).

Контекст:

Після російського вторгнення 24 лютого 2022 року Буча, Ірпінь, Гостомель, Бородянка та інші населені пункти в передмісті Києва стали зоною інтенсивних боїв.

2 квітня Київську область звільнили від російських загарбників. Після звільнення стало відомо про масові вбивства цивільного населення і звірства окупантів, які шокували світ.

У населених пунктах регіону, зокрема в Бучі, виявили тіла вбитих мирних жителів. За 33 дні в окупації у Бучі й районі загинуло понад 1400 осіб, зокрема 37 дітей, повідомляв президент Володимир Зеленський.