В Україні відбулися зміни у динаміці поля бою – міністр оборони США

Ллойд Остін заявив, що ЗСУ змінили динаміку, це створило можливість для маневру
Фото: EPA
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Україна "досягла прогресу" в Херсонській області, додавши, що відбулися "своєрідні зміни в динаміці поля бою". Про це він сказав в інтерв'ю CNN, опублікованому 2 жовтня.

Остін пояснив зміни на полі бою навичками українських солдатів і стратегічним використанням ними зброї, яку доправили союзники США і НАТО, зокрема використанням систем залпового вогню HIMARS, які застосовували "у правильний спосіб" для проведення атак на, наприклад, матеріально-технічні склади й командування. Це, сказав міністр, "забирає у росіян значні можливості".

За його словами, ЗСУ досягли "дуже добрих результатів" у Харківській області й "вирішили скористатися новими можливостями". Остін зазначив, що "боротьба в Херсонській області відбувається трохи повільніше, але прогрес є".

Міністр заявив, що ЗСУ змінили динаміку, це створило можливість для маневру.

На запитання, чому США не надали зброю більшої дальності, про яку просили в Україні, Остін сказав, що він "регулярно" спілкується з міністром оборони України Олексієм Резніковим, і вважає, що США "дуже ефективно надали зброю, яка надзвичайно ефективна на полі бою".

На його думку, те, що відбудеться в Україні, "важко передбачити", проте США "і далі надаватимуть українцям допомогу для організації безпеки стільки, скільки потрібно". Остін зазначив, що українці вразили світ своєю здатністю давати відсіч, виявляти ініціативу, а також своєю відданістю захисту власної демократії.

Контекст:

Начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк 29 серпня повідомила, що на півдні України ЗСУ розпочали наступальні дії на багатьох напрямках, зокрема у Херсонській області.

9 вересня заступниця міністра оборони США з питань політики Саша Бейкер повідомила, що український контрнаступ у Херсонській області продемонстрував, що українці "творчо" інтегрують військовий потенціал, який надали США й інші союзники.