В українського дитячого будинку сімейного типу за кордоном забрали 13 дітей, із сім'єю на зв'язку Фонд Ріната Ахметова

Сім'ю розмістили у Вроцлаві, у фонді Przystanek Rodzina
Фото: akhmetovfoundation.org

Людмила і Максим Грідіни з Маріуполя виховували у своєму дитячому будинку сімейного типу 11 дітей, із яких восьмеро – прийомні і троє – біологічні. У березні вони змогли виїхати з міста й перевезти дітей до Польщі, але за якийсь час у них забрали всіх – і біологічних, і прийомних. Про це на своєму сайті повідомляє Фонд Ріната Ахметова, який давно підтримує відносини із цією сім'єю.

Лист про ситуацію від Грідіних програма "Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!" одержала у серпні. Вони розповіли, як на початку березня у Маріуполі зникли зв'язок, світло, газ, вода. У ті дні місто постійно бомбили і виїхати не вдалося, але 20 березня у кухню влучив снаряд, сім'я встигла врятуватися, але загинула їхня улюблена кішка. Тоді батьки вирішили виїхати через окуповану РФ територію України до Росії, потім до Білорусі, а звідти – в Польщу. Українські служби у справах дітей радили їм дістатися найближчої країни ЄС.

Сім'ю розмістили у Вроцлаві, у фонді Przystanek Rodzina. Грідіним усе сподобалося, але деякі моменти дивували – вони розповідають, що в кімнатах і санвузлах не було замків і представниця фонду могла зайти будь-коли. Якось сім'ї запропонували стати польським дитячим будинком сімейного типу. Грідіни відмовилися, бо всі діти – громадяни України і сім'я не планувала довго бути в Польщі. Після відмови, заявляє пара, почалися проблеми.

"Психологиня, яка відвідувала нашу сім'ю, раптом заявила, що фондам не подобаються наші методи виховання, і якщо ми не змінимо цього, дітей заберуть. Це було як обухом по голові. Ми запитали, що ж такого ми робимо?"– розповів Максим.

Батькам поставили умови перебування дітей в інтернеті, прогулянок і відвідувань психолога. Після того як дочка вдарилася рукою, синець побачив лікар і заявив, що дівчинку б'ють удома. Після його заяви приїхала поліція, на батька наділи наручники й відвезли до СІЗО, де, за його словами, принижували. Людмила знайшла через інтернет адвоката, а коли повернулася від нього, її теж забрали в СІЗО, незважаючи на те, що у сім'ї є зовсім маленькі діти.

За кілька діб батьків відпустили у фонд, але дітей там уже не було – ані прийомних, ані біологічних. Забрали і двох прийомних дітей мами Людмили, яка теж проживала з ними. Сім'я зверталася до консула, у Національну сервісну службу, у службу у справах дітей в Україні, писала про ситуацію в соцмережах. Завдяки адвокату Грідіни можуть бачити дітей раз на тиждень.

"Іноді у розпачі я думаю, що, може, нам краще було залишитися в Маріуполі... Урятувати дітей від обстрілів в Україні, щоб у нас їх ось так безпідставно, із неймовірним приниженням забрали в Польщі?" – зізнається Людмила.

Українські служби у справах дітей запевняють, що роблять усе можливе, щоб допомогти сім'ї. Перше засідання суду відбулося1 вересня, на ньому заслухали свідчення директора інтернатної установи (позитивні стосовно батьків), проте більше поки що нічого не відбулося. Адвокат припускає, що ситуація може затягтися на місяці, а діти тим часом залишатимуться в інтернатах. У Фонді Ріната Ахметова заявили, що уважно стежать за історією сім'ї та підтримують із нею зв'язок. Також представники Фонду поспілкувалися із сусідами, які жили разом із Грідіними у Польщі, й опублікували їхню розповідь.