В Україну 24 квітня приїдуть Блінкен та Остін – Зеленський

Зеленський: У нас є стратегічні питання щодо гарантій безпеки, які прийшов час обговорювати вже предметно
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський на пресконференції 23 квітня в Києві анонсував візит держсекретаря США Ентоні Блінкена та глави Пентагону Ллойда Остіна в Україну. Суспільне вело трансляцію.

"Я не думаю, що це великий секрет, хоча не знаю, чи це відомо. Завтра до нас приїжджають люди зі США. У мене буде зустріч із міністром оборони та держсекретарем США паном Блінкеном. Вони приїжджають. Думаю, будемо очікувати, коли безпека дасть можливість президенту США [Джо Байдену] приїхати та підтримати український народ", – сказав він.

За словами Зеленського, він говоритиме з Блінкеном та Остіном про питання постачання зброї і гарантій безпеки.

"Не можна сьогодні до нас зараз приїжджати з пустими руками, а ми очікуємо не просто презентів або якихось тортиків, ми очікуємо конкретні речі і конкретну зброю. Тому я вважаю, що ми зможемо отримати від Сполучених Штатів домовленості або частину того пакету з озброєння України, про який ми домовлялися раніше. Крім цього, у нас є стратегічні питання щодо гарантій безпеки, які прийшов час обговорювати вже предметно, тому що Сполучені Штати будуть одним із тих лідерів країн безпеки для нашої держави", додав він.

Контекст:

Байден 14 квітня повідомив, що його адміністрація веде переговори про скерування високопосадовця в Київ, і сказав, що готовий сам здійснити такий візит. Прессекретарка Білого дому Джен Псакі сказала потім, що найближчим часом такої поїздки президент США не планує.