В уряді Молдови розповіли, яка ракета впала на територію країни 14 січня

Уламки ракети С-300, яка впала в Молдові 14 січня
Фото: Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova / Facebook

Уламки, виявлені неподалік Бричан (Молдова) 14 січня 2023 року, належать ракеті системи протиповітряної оборони (ППО) С-300. Про це 1 лютого повідомило молдовське видання NewsMaker, цитуючи заяву міністерки внутрішніх справ Молдови Анни Ревенко.

"Останній випадок виявлення ракети на території Молдови був 14 січня 2023 року в Бричанах. Унаслідок попереднього розслідування з'ясували, що знайдені частини ракети є фрагментами ракети системи ППО С-300", – сказала вона 1 лютого на засіданні уряду Молдови.

Під час наведення аргументів на користь продовження режиму надзвичайної ситуації в Молдові Ревенко зазначила, що, як і раніше, є великий ризик того, що повітряний простір країни перетинатимуть російські ракети, або вони "випадково падатимуть на нашу територію після того, як їх збивають системи ППО".

Контекст:

Уперше російська ракета впала на півночі Молдови 31 жовтня 2022 року.

Під час атаки Росії по Україні 5 грудня в Молдові також упала ракета, яка не розірвалася, її у Бричанському районі країни на кордоні з Чернівецькою областю виявили прикордонники, проінформувало МВС Молдови. ЗМІ зазначили, що впала ракета типу С-300. Тоді президентка Молдови Мая Санду після ракетної атаки РФ закликала посилити тиск на Росію, щоб вона припинила війну проти України, а прикордонна поліція порушила кримінальну справу.

14 січня у Бричанському районі, який межує з Україною, прикордонники виявили уламки ракети після масованої атаки РФ по Україні. Цей випадок став третім падінням ракети на територію республіки. 15 січня у МВС Молдови повідомили про підрив виявлених фрагментів ракети, заявивши, що в її боєголовці було 80 кг вибухової речовини.