Великобританія почне навчати українських пілотів керувати F-16 цього літа – Сунак

Сунак розповів про навчання українських пілотів
Фото: EPA
Великобританія розпочне підготовку українських пілотів на літаках F-16 американського виробництва цього літа, заявив прем'єр-міністр країни Ріші Сунак на пресконференції в японській Хіросімі під час саміту країн G7. Про це повідомляє CNN 21 травня.

За його словами, у такий спосіб Великобританія хоче підтримати Повітряні сили ЗС України "тим, що їм потрібно на майбутнє".

Сунак привітав "дуже відчутний прогрес у наданні подальшої підтримки", якого досягли на саміті G7, насамперед підтримку президентом США Джо Байденом міжнародної коаліції країн для надання Україні передових винищувачів.

Контекст:

Україна закликає союзників надати їй бойові літаки західного типу з початку повномасштабної війни, обговорення питання у публічній площині активізувалося останніми місяцями.

У травні створення так званої авіаційної коаліції підтримали три країни – Великобританія, Франція та Нідерланди. Ідеться поки лише про навчальні місії для українських пілотів із використанням західних літаків. Готовність навчати українських пілотів також висловили Бельгія, Португалія, Данія.

Водночас прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявляв, що його уряд допускає можливість надання Україні винищувачів F-16. Він зазначив, що Нідерланди обговорюють варіанти постачання бойової авіації Києву з Данією, Великобританією, деякими іншими країнами Європи, а також зі США.

У міру підготовки українських льотчиків коаліція країн найближчими місяцями вирішуватиме, "коли реально надати винищувачі, скільки їх надати і хто надасть", розповів CNN американський посадовець.

Зеленський подякував Байдену за підтримку США міжнародної "коаліції винищувачів".

Винищувачі F-16, які Україна отримає від союзників, нададуть за умови, що їх не не будуть використовувати для ударів по території країни-агресора РФ, заявили в Білому домі 20 травня.

Україна може отримати F-16 уже цієї осені, натякнули в Міноборони.

Президент США Джо Байден 21 травня заявив, що США навчатимуть українських пілотів на американських винищувачах F-16.