Верещук заявила, що Україна готова забрати депортованих у РФ українських сиріт на кордоні з будь-якою європейською країною

Верещук: На сьогодні незаконно вивезених та незаконно утримуваних РФ українських дітей-сиріт 4390
Фото: Ірина Верещук / Facebook
Україна готова забрати депортованих у Росію українських дітей на кордоні будь-якої європейської країни із РФ. Про це заявила віцепрем'єр-міністерка міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі загальнонаціонального телемарафону 29 березня, трансляцію вело "Суспільне".

Вона зазначила, що поки немає можливості встановити точну кількість росіян, які "всиновили" українських дітей, оскільки вони "змінюють імена, прізвища й ховають дані про дітей".

"Якщо ми говоримо про загальну цифру, то на сьогодні незаконно вивезених і незаконно утримуваних українських дітей-сиріт 4390", – заявила Верещук.

За її словами, вдалося повернути понад 300 дітей.

"Ми пропонуємо свій механізм. Ми готові як українська сторона приїхати в будь-яку європейську країну – давайте візьмемо Естонію, там є кордон із РФ – за посередництва міжнародних організацій – ЮНІСЕФ, Міжнародного комітету Червоного Хреста або будь-якої організації ООН – ми готові приїхати на кордон і забрати всіх наших українських сиріт", – заявила вона.

Контекст:

За даними дитячої омбудсменки України Дар'ї Герасимчук, Росія депортувала і примусово перемістила 16 226 українських дітей. Водночас Герасимчук зазначила, що, оскільки частину території України окуповано і влада не має туди доступу, може йтися про кілька сотень тисяч викрадених дітей.

22 березня благодійний фонд Save Ukraine, який допомагає внутрішнім переселенцям, повідомив, що в Україну повернули 17 дітей. Напередодні, 21 березня, в Україну з окупованих територій повернули 15 дітей із їхніми матерями й опікунами.