Верещук закликала жителів ОРДЛО їхати на територію, підконтрольну уряду України, якщо вони бояться за свої сім'ї

Верещук разом з іншими членами Кабміну 19 лютого відвідає Донбас
Фото: kmu.gov.ua
Віцепрем'єр-міністерка – міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликала жителів ОРДЛО виїжджати на підконтрольну українському уряду територію.

Про це Верещук сказала 18 лютого на брифінгу, який транслювали у Facebook Офісу президента України.

"Я хочу сказати тим людям, які зараз вирішують, що їм робити, я звертаюся до тих людей, які на тимчасово окупованій території, які бояться за своїх дітей, які бояться за свої сім'ї: їдьте до нас, знайдіть спосіб перетнути КПВВ або в інший спосіб, ми вас чекаємо, – заявила Верещук. – Ми створимо всі можливі умови для того, щоб у вас було де жити, щоб у вас було що їсти, для того, щоб ви відчували, що ви не одні".

Верещук зазначила, що 19 лютого разом з іншими членами уряду вирушить на Донбас, у ті міста, які постраждали від обстрілу бойовиками за останні дві доби.

"Будемо дивитися, чим допомогти, на місці приймати управлінські рішення, на місці вирішувати проблеми людей", – наголосила Верещук.

Контекст:

У 2014 році, одразу після окупації Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти і докази.

17 лютого 2022 року на Донбасі різко загострилася ситуація. За інформацією штабу операції Об'єднаних сил, обстріляли 30 населених пунктів на підконтрольних Україні територіях, водночас під удар потрапили дитячий садочок і кілька шкіл, де в цей час перебували діти. Постраждало двоє військових і п'ятеро цивільних.

18 лютого обстріли на Донбасі продовжилися.

На цьому фоні бойовики "ЛНР" і "ДНР" оголосили про евакуацію населення ОРЛО та ОРДО до Росії. Ватажок бойовиків "ЛНР" Леонід Пасічник, заяву якого опублікували ЗМІ бойовиків, зокрема, стверджує, що Збройні сили України сформували "велике ударне угруповання" і нібито планують "глибокий прорив" в ОРЛО.

Журналісти звернули увагу, що у 2008 році за кілька днів до вторгнення у Грузію Росія евакуювала населення Південної Осетії так само, як це відбувається на Донбасі у 2022 році.

Президент РФ Володимир Путін закликав владу України до переговорів із "ЛДНР" і доручив виплачувати жителям ОРДЛО, які прибувають до РФ, гроші.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов вважає ситуацію з евакуацією жителів ОРДЛО у РФ спробою спровокувати українських військових на ті відповіді, які в Росії "дуже хотіли б, щоб ми надавали". Він попередив про велику загрозу провокацій до ОРДЛО з боку РФ.