Вишинський, Коц, "Россия сегодня". ЄС ввів нові санкції проти російських пропагандистів

ЄС ввів нові санкції проти РФ 25 лютого
Фото: EPA
Євросоюз 25 лютого ввів нові санкції проти російських пропагандистів і пропагандистських ЗМІ. Санкційний список опубліковано в Офіційному журналі ЄС.

Санкції, зокрема, введено проти виконавчого директора медіагрупи "Россия сегодня" Кирила Вишинського.

"Кирило Вишинський – російський пропагандист. Він є виконавчим директором російської медіагрупи "Россия сегодня", яка пов'язана з урядом і яку фінансують із федерального бюджету РФ. Через підпорядковане йому ЗМІ "Спутник" "Россия сегодня" поширювала прокремлівську пропаганду й дезінформацію про агресивну війну Росії проти України. Кирило Вишинський також є членом президентської ради з питань громадянського суспільства й прав людини. Тому він є відповідальним за підтримку й реалізацію дій та політики, які підривають і загрожують територіальній цілісності, суверенітету й незалежності України", – ідеться у повідомленні.

Окрім того, під санкції потрапили кореспондент "Комсомольской правды" Олександр Коц, який поширював російську воєнну дезінформацію і пропаганду про війну та незаконні референдуми на тимчасово окупованих територіях України, а також "закликав Росію атакувати цивільну інфраструктуру України без огляду на те, як це відіб'ється на цивільному населенні країни"; російський продюсер, заступник гендиректора "Национальной Медиа Группы" Олександр Акопов; політичний коментатор, учасник пропагандистських російських шоу Яків Казаков (Яків Кедмі).

Також санкції введено проти медіагрупи "Патриот", пов'язаної з російським бізнесменом, засновником приватної військової компанії "Вагнер" Євгеном Пригожиним, і пропагандистського міжнародного інформагентства "Россия сегодня".

В Єврораді заявили, що зазначені особи й організації "забруднюють громадський простір дезінформацією", додаючи ще й інформаційну війну.

Також ЄС ініціював процес зупинення дії ліцензій на мовлення двох додаткових російських пропагандистських ЗМІ – RT Arabic та Sputnik Arabic.

"Ці ЗМІ – під постійним прямим або непрямим контролем керівництва РФ і останнє використовує їх для своїх безперервних і погоджених дій щодо дезінформації та воєнної пропаганди, які узаконюють російську агресію й підривають підтримку України", – повідомили у Єврораді.

Контекст:

25 лютого про ухвалення 10-го санкційного пакету ЄС проти Росії повідомив верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. В Єврокомісії спочатку розповіли, що до санкційного списку додано 120 фізичних і юридичних осіб, пізніше в Єврораді уточнили, що у списку 121 особа. Введено торговельні й фінансові санкції, зокрема подальші заборони на експорт на суму понад €11 млрд, що "позбавляє російську економіку найважливіших технологічних і промислових товарів", зазначили в ЄК.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року на РФ  наклали понад 11,4 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 14 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію і Північну Корею.