"Вітаю, Путіне". МЗС Естонії відреагувало на вибух на Кримському мосту

Рейнсалу, який у серпні зустрічався із президентом Володимиром Зеленським, привітав події у Криму
Фото: Urmas Reinsalu / Facebook
Пошкодження Кримського мосту має ідеологічне значення, тому що для президента Росії Володимира Путіна він був символом зв'язку півострова із РФ. Таку оцінку міністра закордонних справ Естонії Урмаса Рейнсалу 8 жовтня опублікувало Delfi.

За словами дипломата, міст забезпечував не лише логістичну, а й політичну "єдність", яку тепер розірвано. Він назвав "позитивним моментом" те, що весь рух шляхопроводом зупинився.

"Він був важливим для Путіна ще й тому, що підтверджував, що [окупований Росією] Крим назавжди залишиться з нею", – сказав міністр.

Рейнсалу не відкидає, що "цю ціль позначено вже давно" і вибух на мосту було заплановано на визначений час. Він пов'язав це із днем народження Путіна, якому 7 жовтня виповнилося 70 років.

"Естонія, безумовно, вітає це і вітає українські підрозділи спеціального призначення, які, можливо, можуть стояти за цією операцією", – додав міністр.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Естонія надала Україні військову допомогу обсягом як третина її оборонного бюджету, повідомив президент країни Алар Каріс 13 квітня під час візиту до Києва.

Вона першою у світі визнала геноцидом дії Росії в Україні і прийняла, за даними ООН, понад 48 тис. українських біженців. Про готовність допомогти Україні у відновленні Житомирської області після війни МЗС Естонії заявило на початку травня.

3 серпня Рейнсалу зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським у Києві, відвідавши перед цим Житомирську область. Він заклав в Овручі капсулу з нагоди початку будівництва дитячого садка. Також він передав рятувальникам у селі Бехи два пожежні автомобілі, подаровані естонцями. "Естонія першою з країн, які підтвердили участь у відновленні України, розпочала реалізацію проєкту", наголосив на зустрічі Зеленський.