ВМС України отримали на озброєння малий броньований артилерійський катер "Буча". На церемонії передавання був Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Залужний узяв участь у церемонії передавання до складу ВМС ЗСУ катера "Буча"
Фото: armyinform.com.ua
Корабельно-катерний склад ВМС ЗСУ 26 травня поповнили малим броньованим артилерійським катером "Буча".

Про це повідомляють у Facebook ВМС ЗСУ.

Зазначають, що на офіційній церемонії передавання зокрема був головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Катер входитиме до складу річкової флотилії, створеної торік у Київській області, розповів командувач Військово-морських сил ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

"Цей катер із серії катерів, які будуються для ВМС із 2016 року. Катер "Буча" був закладений ще до широкомасштабної агресії РФ, але його будівництво й державні випробування завершилися вже під час активних бойових дій у Київській області. Сьогодні наказом міністра оборони він прийнятий до складу ВМС… Цей катер – повноцінний член флотської сім'ї на Київському морі. І він захищатиме Україну з річкового напрямку", – зазначив Неїжпапа.

За його словами, річковий флот – вимога сьогодення.

У ВМС ЗСУ вказали, що на катері встановлено сучасне навігаційне й радіолокаційне обладнання та озброєння для ураження цілей противника.

"Одна з особливостей цього катера – його низька візуальна оптико-електронна, радіолокаційна й теплова помітність. Він малопомітний для радіолокаційних та інфрачервоних засобів противника. Оснащений системою захисту від наведення зброї противника й системою автоматичного встановлення димових і теплових завіс", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ торік у лютому жодних сил і засобів ВМС на річці Дніпро не було, розповів Неїжпапа. За його словами, після нападу окупантів в Україні на півдні річки Дніпро створили два дивізіони катерів.

"Створено безпосередньо орган управління, який здійснюватиме управління всіма катерами й кораблями на Дніпрі, – це орган управління річкової флотилії... Він у складі відповідних угруповань виконує завдання щодо захисту України з річкового напрямку", – наголосив Неїжпапа.