"Вогонь, повна хата диму", "Нас підкинуло на дивані". Жителі Умані розповіли про атаку росіян по житловому будинку

Унаслідок атаки по Умані загинуло 17 людей
Фото: EPA
Жителі будинку в Умані Черкаської області, у який 28 квітня влучила російська ракета, розповіли, що удар стався за 10 хвилин після початку повітряної тривоги. Їхні свідчення опублікував "Информатор".

Українка на ім'я Марія розповіла, що проживала в будинку разом із чоловіком і двома дітьми.

"Уранці тільки тривога почалася, хвилин 10 – і удар. Ми були у внутрішньому коридорі, де вікон немає, це, мабуть, і врятувало", – сказала вона.

Жінка розповіла, що в під'їзді, який обвалився, жила 12-річна подруга її дочки. 

Інший житель будинку на ім'я Сергій розповів, що після влучення у квартиру було багато диму.

"Вибух. Нас підкинуло на дивані. Вибіг до вхідних дверей, а вони не відчиняються і чую – горить вогонь. Прямо гуде вогонь, повна хата диму, дим іде. Ми водою двері заливали – вони залізні, але накладки дерев'яні, і вони тліли й горіли... На дев'ятому поверсі жила бабуся, дочка і двоє онуків – нікого не знайшли. Світлану – нашу сусідку – із дочкою теж не знайшли. Вони на сьомому поверсі жили, але там немає нічого, навряд чи живі", – сказав він.

Відео: Информатор Украина / YouTube

Місцева жителька Аліна Золотухіна, яка проживає в сусідньому будинку, розповіла "Суспільному" про атаку.

"Ми прокинулися від гучного вибуху, потім я побачила у вікні спалах. Було дуже гучно, збігалися сусіди. Ми бачили, що щось горить. Мій хлопець пішов подивитися і побачив, що немає пів під'їзду. Багато мирних людей просто допомагали витягати з-під завалів... Я бачила чоловіка в кареті "швидкої", який просто сидів і плакав від розпачу", – згадала вона.

Контекст:

У ніч на 28 квітня по всій території України оголосили повітряну тривогу. Влада попередила про ракетну небезпеку. Під час повітряної тривоги в низці регіонів чули вибухи.

За даними командувача Повітряних сил генерал-лейтенанта Миколи Олещука, ППО України знищила 21 з 23 крилатих ракет, запущених Росією, а також два безпілотники. "На жаль, уражено не всі повітряні цілі", – написав Олещук.

В Умані, за даними МВС, у багатоповерхівку поцілила ракета Х-101. За останніми даними ОВА, там загинуло 17 людей, зокрема троє дітей, 18 осіб постраждали. Пошукові роботи тривають.

У Дніпрі загинуло двоє людей, зокрема маленька дитина, четверо постраждали. В Українці Київської області є двоє поранених унаслідок падіння уламків російських ракет.

У міноборони РФ заявили, що їхні ракети влучили "точно в ціль".