Воювати проти України погодилося понад 650 росіян-в'язнів із колоній суворого режиму – Генштаб ЗСУ

РФ і надалі вербує ув'язнених, щоб поповнити втрати особового складу, повідомили у Генштабі ЗСУ
Фото: ЕРА
Росія й надалі вербує на війну проти України ув'язнених, які відбувають строки у виправних установах. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних сил, яке опублікували у Facebook.

"Командування підрозділів російських окупаційних військ продовжує вербувати в'язнів із метою поповнення втрат особового складу. За попередньою інформацією, понад 650 в'язнів із виправних колоній суворого режиму Ставропольського краю погодилися взяти участь у бойових діях на території України", – ідеться у повідомленні.

За даними Генштабу, в Луганській області через велику кількість поранених переповнено місцеві лікарні. Тому противник використовує як військовий шпиталь одну зі шкіл. Там, за інформацією українських військових, перебуває приблизно 200 поранених окупантів.

Контекст:

ЗМІ та правозахисники неодноразово повідомляли, що на війну в Україні в Росії вербують ув'язнених у колоніях, обвинувачених, які перебувають у СІЗО, бездомних. Навчання ув'язнених, яких РФ завербувала на війну, відбувається на окупованій території Луганської області, заявили у Генштабі 4 жовтня.

Проти України воює приблизно 5 тис. бойовиків ПВК "Вагнер", повідомляло 4 серпня агентство LIGA.net із посиланням на джерела в українській розвідці. Правозахисниця, голова фонду "Русь сидящая" Ольга Романова розповіла 14 вересня на YouTube-каналі "Популярная политика", що російський бізнесмен Євген Пригожин для війни проти України завербував щонайменше 7 тис., але, найімовірніше, вже 10 тис. російських в'язнів.

5 серпня російське видання "Верстка" повідомило, що ПВК "Вагнер" завербувала у російських колоніях щонайменше 1,8 тис. ув'язнених для участі у війні проти України. ЗМІ повідомляли, що участь у вербуванні ув'язнених брав особисто Пригожин.

Один із таких ув'язнених на початку вересня здався в полон ЗСУ. Він розповів, що його завербував Пригожин, а в Україну він прибув у складі ПВК "Вагнер".