Волкер про Донбас: Росії треба ухвалити принципове рішення: припинити конфлікт і встановити мир

Волкер: Ми всі сподіваємося, що Росія перегляне свою позицію
Фото: The McCain Institute / Facebook

Сили на Донбасі, якими керує Росія, не відводять військ і не припиняють бойових дій, як того вимагають Мінські угоди, зазначив спецпредставник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер.

Припинення збройного конфлікту на Донбасі залежить від РФ. Про це спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

"Росії треба ухвалити принципове рішення: припинити конфлікт і встановити мир. Наразі Росія, як і раніше, заперечує свою безпосередню участь, наполягаючи, що для стабілізації ситуації на сході України потрібно мати справу з підконтрольними Росії структурами в регіоні", – сказав він.

На думку спецпредставника США, ситуація не вирішиться без РФ.

"Ми всі сподіваємося, що Росія перегляне свою позицію, а саме – її керівництво дійде висновку, що окупація територій України більше не служить її інтересам", – заявив Волкер.

Він зазначив, що "сили, якими керує Росія, не припиняють бойових дій і не відводять військ", як це прописано в Мінських угодах.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Україна, США та низка інших держав звинувачують Російську Федерацію у втручанні в конфлікт: використанні регулярних військ у бойових діях на боці бойовиків, постачанні їм зброї та фінансовій підтримці. Російське керівництво відкидає ці звинувачення і стверджує, що РФ не є стороною протистояння.

Українська сторона неодноразово заявляла про затримання й загибель російських солдатів у зоні АТО. У відповідь у РФ стверджували, що на Донбасі воюють російські добровольці.