"Вони не спрацюють". Столтенберг заявив, що ядерні погрози РФ не змусять НАТО припинити підтримку України

Столтенберг наголосив, що Росія хоче підірвати основи міжнародної системи безпеки
Фото: ЕРА

Ядерні погрози з боку країни-агресора РФ не змусять НАТО припинити підтримку України. Про це 18 квітня на 18-й щорічній конференції НАТО заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє CNN.

За його словами, Росія хоче підірвати основи міжнародної системи безпеки, ігноруючи й порушуючи низку міжнародних угод щодо контролю над озброєннями.

Столтенберг назвав безвідповідальним зупинення Росією участі в Договорі про скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь, а також наміри розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі.

"Це безвідповідальні дії, спрямовані на те, щоб утримати союзників НАТО від підтримки України. Але вони не спрацюють. Тому що поки ми серйозно ставимося до російських погроз, нас не залякати", – наголосив генсек Альянсу.

Столтенберг також зазначив, що "Росія є безпосередньою загрозою для нашої безпеки".

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року представники російського політикуму неодноразово говорили про ймовірність застосування ядерної зброї. Зокрема, 21 вересня президент РФ Володимир Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю в разі загрози територіальної цілісності Росії.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю.

27 жовтня під час виступу в дискусійному клубі "Валдай" Путін заявив, що Росія "ніколи не говорила" про ймовірне застосування своєї ядерної зброї, а "тільки натяками відповідала".

1 січня 2023 року представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький повідомляв, що українська розвідка постійно відстежує переміщення всіх носіїв ядерної зброї в Росії.

25 березня Путін заявив, що Олександр Лукашенко, який перебуває при владі в Білорусі, попросив його розгорнути в країні тактичну ядерну зброю. За словами Путіна, будівництво сховища на території Білорусі закінчать до 1 липня. Путін стверджував, що поки йдеться не про передання ядерної зброї, а про підготовку носіїв ядерної зброї й екіпажів для них.

Приводом для такого кроку, за словами президента РФ, стала заява Великобританії про постачання Україні боєприпасів зі збідненим ураном (які не є зброєю масового ураження, а лише посилюють бронебійну міць).

У Великобританії наголошували, що цей компонент не має нічого спільного з ядерною зброєю чи потенціалом і Росія "знає про це, але навмисно намагається дезінформувати".

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз може запровадити нові санкції, якщо Росія розмістить ядерну зброю на території Білорусі.

У НАТО розкритикували Путіна за "небезпечну й безвідповідальну" ядерну риторику.

У МЗС КНР заявляли про необхідність уникнути війни між державами, які мають ядерну зброю.