Від початку травня українські військові збили на Донбасі два безпілотники окупантів – штаб ООС

Безпілотники бойовиків на Донбасі збили 3-го і 6 травня
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook
У зоні операції Об'єднаних сил українські військовослужбовці збили два безпілотники російсько-окупаційних військ від початку травня. Про це повідомив пресцентр штабу ООС у Facebook 8 травня.

"Перший такий випадок стався 3 травня на світлодарському напрямку, неподалік селища Новолуганське. Збитий безпілотник був переобладнаний для скидання боєприпасів та здійснення дистанційного мінування. Він містив компоненти, вироблені на підприємствах військового призначення Російської Федерації", – ідеться в повідомленні.

Ще один безпілотник українські військові збили 6 травня.

"На маріупольському напрямку, поблизу селища Гранітне безпілотник противника, що вів повітряну розвідку, був подавлений засобами радіоелектронної боротьби та збитий вогнем зі стрілецької зброї. Як виявилося, цей БПЛА типу "Тахіон" виготовляється ТОВ "Іжмаш – Безпілотні системи" РФ. Він знаходиться на озброєнні сухопутних військ держави-агресора", – зазначили у штабі.

У пресцентрі підкреслили, що ці факти є доказами агресії РФ проти України.

"Вказані БПЛА будуть використані як доказ причетності Росії до військового конфлікту на сході України", – заявили у штабі.

Контекст:

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Штаб операції Об'єднаних сил неодноразово повідомляв, що противник веде снайперський вогонь. 1 квітня в Офісі президента України розповіли, що від початку 2021 року російсько-окупаційні війська на Донбасі порушили режим припинення вогню більше ніж 570 разів.

2021 року в українських військових уже щонайменше 37 бойових утрат, говорив колишній головнокомандувач ЗСУ генерал Віктор Муженко "ВВС News Україна" в інтерв'ю, яке було опубліковано 1 травня.

Із моменту оголошення режиму припинення вогню 27 липня 2020 року в зоні проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі загинуло 99 військовослужбовців, повідомляли у ЗСУ 7 травня.