Протягом тижня енергетики ДТЕК повернули світло для 36 тис. сімей

Найкритичнішою ситуація залишається в Одеській області
Фото: grids.dtek.com
Із 30 січня до 5 лютого енергетики ДТЕК повернули світло для 36 тис. сімей у 41 населеному пункті, який залишився без електропостачання через ворожі обстріли в Донецькій та Дніпропетровській областях. Про це йдеться в повідомленні компанії.

У Донецькій області енергетики повернули світло для 30 тис. сімей, у Дніпропетровській області – для 6 тис. споживачів.

"Скоро рік, як енергетики працюють в умовах підвищеної небезпеки, пов'язаної з бойовими діями. Із 24 лютого минулого року вони відновили електропостачання вже для 6,8 млн домогосподарств. Через інтенсивність обстрілів у Донецькій області і прифронтовій зоні Дніпропетровщини світло доводиться повертати деяким клієнтам в одних і тих же населених пунктах мало не щоденно", – зазначив генеральний директор "ДТЕК Мережі" Олександр Фоменко.

Найкритичнішою ситуація залишається в Одеській області, енергосистема області надзвичайно ослаблена через обстріли. 4 лютого вийшла з ладу одна з основних підстанцій НЕК "Укренерго", через що без світла залишилися жителі Одеси й Одеського району.

Енергетики ДТЕК допомагають "Укренерго" й місцевій владі стабілізувати ситуацію, повідомили в компанії. 5 лютого ДТЕК передав Одесі 15 потужних генераторів для критичної інфраструктури. До них приєднають низку соціально важливих об'єктів. Так енергетики розвантажать мережу, а вивільнену потужність спрямують на потреби побутових споживачів. Це дасть змогу постачати світло в житлові будинки Одеси й Одеського району двічі на добу по дві години.

Контекст:

Росія завдала вже 13 масованих ракетних атак по інфраструктурі України від початку осені 2022 року, ще 15 атак здійснили із застосуванням дронів-камікадзе, зазначали в "Укренерго". У країні почали вводити тимчасові вимкнення світла, в окремих випадках вони сягали кількох діб.

За даними уряду України станом на грудень, фактично 50% енергосистеми було пошкоджено або зруйновано. Зокрема, російські ракети уразили всі теплові електростанції й більшість ГЕС.

Окрім того, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей поки що недоступні для української енергосистеми й опинилися під контролем ворога, зазначають в "Укренерго". Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Окрім того, на тимчасово окупованих територіях півдня також розташована більшість вітряних і сонячних електростанцій. Окрім АЕС, інші електростанції – це головні регулятивні потужності, нагадали в "Укренерго". Саме вони забезпечують покриття споживання в піковий ранковий і вечірній час, коли фіксують найбільший дефіцит.