Загострення в Авдіївці підготували Росія і сепаратисти – представник США при ОБСЄ

Бернс звинуватила РФ у підготовці ескалації в Авдіївці
Фото: ЕРА

Російсько-сепаратистські війська протягом півроку розширювали позиції в районі Авдіївки Донецької області, а напередодні наступу значно наростили сили, заявила представник США в ОБСЄ Кейт Бернс.

У наданих спостерігачами моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) доповідях є докази підготовки російсько-сепаратистськими військами наступу на Авдіївку Донецької області, який почався 29 січня. Про це під час засідання постійної ради організації у Відні 9 лютого заявила представник США в ОБСЄ Кейт Бернс, повідомляє прес-служба місії.

Напередодні наступу в районі Авдіївки бойовики за підтримки Росії нарощували сили, зазначила Бернс.

"За тиждень до початку штурму СММ помітила в підконтрольному бойовикам Кришталевому вантажівки з боєприпасами, які формою і розміром були подібні до ракет для РСЗВ. За два дні до початку штурму БПЛА СММ ОБСЄ помітив 45 вантажівок військового типу камуфляжного забарвлення за 500 метрів до залізничної станції в контрольованій бойовиками Амвросіївці, яка розташована всього за 15 кілометрів до російського кордону. Терористи переслідували спостерігачів СММ і змусили їх покинути місцевість. У той же день СММ було відмовлено в доступі до підконтрольного бойовикам н. п. Маркіно, розташованого менше ніж за 5 кілометрів до російського кордону", – розповіла Бернс під час засідання.

За її словами, супутникові знімки показали шість артилерійських позицій на території, підконтрольній бойовикам. Вони були розташовані в межах досяжності до Авдіївки.

За даними Бернс, протягом півроку  бойовики розширювали позиції в цьому районі.

"Цю ескалацію підготували Росія і сепаратисти. З початку бойових дій об'єднані російсько-сепаратистські сили блокували доступ СММ до Ясинуватої протягом трьох днів",– підкреслила представник США.

Вона вкотре закликала Росію припинити агресію в Україні, зазначивши, що санкції будуть діяти.

Ситуація в зоні АТО загострилася 29 січня, коли проросійські бойовики посилили обстріл Авдіївської промзони. Уночі 31 січня околиці Авдіївки обстріляли з реактивних систем залпового вогню "Град".

З 30 січня в Авдіївці не було світла і води. Через це в місті було оголошено надзвичайний стан, частину жителів  евакуювали.

5 лютого в Авдіївці відновили електропостачання, а подачу тепла перевели з аварійного у стабільний режим.