Захисник "Азовсталі" Гендальф: На "Азовсталі" всього постійно бракувало. Велике навантаження, дуже скорочене харчування. Люди втрачали десятки кілограмів ваги

Гендальф зазначив, що до обмежень захисники Маріуполя "швидко звикли"
Скріншот: Янина Соколова / YouTube
В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону офіцер штабу бригади "Азов", учасник оборони Маріуполя Донецької області Ілля Самойленко (позивний Гендальф) розповів, що на "Азовсталі", де перебували останні захисники Маріуполя, бракувало і води, і їжі.

Він зазначив, що оборона "Азовсталі" тривала 86 днів.

"Залежно від позиції, загалом, усе різнилося. У нас на командному пункті всього бракувало постійно. Були суцільні нестатки й обмеження, хоча ми максимально намагалися використовувати ресурси, які були доступні. [...] Досить швидко звикли. Так, тому люди втрачали десятки кілограмів", – сказав Гендальф.

За його словами, було "велике навантаження, дуже скорочене харчування, лімітоване, із водою були проблеми".

Журналіст запитав у захисника Маріуполя, що вони їли.

"Крупи якісь, каші, картоплю іноді. Спочатку супці ще були. Я просто в їжі дуже утилітарний. Я на ній уваги взагалі практично не зосереджую. Смачно навіть інколи було. Дякую нашим кухарям", – пояснив Гендальф.

Він розповів, що можливість помитися "коли була, а коли й не було, у всякому разі це не те, що можна порівняти із цивільним форматом, коли спокійно відкрив воду".

Захисник "Азовсталі" Гендальф: Я дивився на карти МІ6 із точками входження Росії через наш кордон і крутив пальцем біля скроні. Із погляду планування це був ідіотизм. Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Російські війська оточили Маріуполь у перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Із початку березня він був у блокаді, з другої половини травня місто – в повній окупації.

Завод "Азовсталь" – останній об'єкт, який у Маріуполі утримували українські військові. Серед них – бійці Національної гвардії, зокрема полку "Азов", співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники та поліцейські.

У травні 2022 року на територію "Азовсталі" прорвалися окупанти, там почалися активні бої, але українські захисники тримали оборону, незважаючи на брак води, їжі та ліків. Окупанти регулярно штурмували "Азовсталь", обстрілювали підприємство та скидали на нього авіабомби.

Того самого місяця президент України Володимир Зеленський і Генеральний штаб Збройних сил України повідомили, що з "Азовсталі" евакуювали українських військовослужбовців, зокрема важкопоранених. Оборона міста тривала 86 днів.

Частина захисників Маріуполя вже повернулася з полону, серед них – п'ятеро керівників гарнізону, зокрема командир полку "Азов" Денис Прокопенко (Редіс) і його заступник Святослав Паламар (Калина). За умовами обміну керівники гарнізону мають залишатися в Туреччині до кінця війни.