"Законів ведення війни потрібно дотримуватися". Гутерріш прокоментував страту росіянами українського військовополоненого

Гутерріш нагадав про існування законів ведення війни
Фото: ЕРА
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав "жахливим" відео розстрілу російськими окупантами беззбройного українського військовослужбовця. Про це він заявив 8 березня в Києві на спільній пресконференції із президентом України Володимиром Зеленським, трансляцію вів Офіс президента України.

"Жахливі кадри, коли українського військовослужбовця, очевидно, убили, – це ще одне нагадування про те, що законів ведення війни потрібно дотримуватися", – сказав Гутерріш.

Генсек ООН пообіцяв, що організація, яку він очолює, і далі " буде працювати над вирішенням гуманітарних проблем, зокрема працювати й допомагати з обміном військовополонених".

Українські військові попередньо встановили особу героя, якого росіяни розстріляли за слова "Слава Україні". Що про нього відомо?

Гутерріш прибув в Україну 8 березня, він має намір обговорити із Зеленським продовження "зернової угоди" із РФ, строк дії якої спливає 19 березня.

Контекст:

6 березня в мережі поширили відео, як стверджують, розстрілу українського військовополоненого кількома російськими окупантами, які відкривають по українцю вогонь з автоматичної зброї після його слів: "Слава Україні". Де й коли його зняли, на момент опублікування відео відомо не було.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що розстріл військовополоненого українця є порушенням Женевських конвенцій. Він надіслав відео міжнародним партнерам і колегам-омбудсменам із різних країн світу як підтвердження чергового воєнного злочину Росії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що відео розстрілу беззбройного військовополоненого – черговий доказ геноциду українців із боку російських окупантів. Він закликав голову Міжнародного кримінального суду (МКС) Каріма Хана "негайно запустити розслідування МКС щодо цього жахливого воєнного злочину".

Головне слідче управління СБУ 6 березня зареєструвало кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни) за фактом розстрілу українського військовополоненого, поінформував генпрокурор України Андрій Костін.

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що Україна знайде вбивць військовослужбовця.

8 березня у військовій розвідці України заявили, що причетних до розстрілу вже шукають.

Українці після того, як стало відомо про розстріл захисника, масово публікують у соцмережах відповідь на його останні слова – "Героям слава".

Українські військові попередньо встановили особу військовослужбовця, це, імовірно, боєць 30-го ОМБР Тимофій Шадура.