Залужний і Сирський були за продовження оборони Бахмута на засіданні ставки – Офіс президента

Залужний кілька тижнів тому рекомендував подумати про відведення військ із Бахмута, стверджує Bild
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський провів 6 березня чергове засідання ставки верховного головнокомандувача, на якому керівництво української армії було за продовження оборонної операції в Бахмуті Донецької області. Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Під час засідання командувачі оперативно-стратегічних угруповань військ доповіли про ситуацію на основних напрямках фронту, і, як ідеться в повідомленні, "особливо детально розглянули ситуацію в Бахмуті".

"Оцінюючи перебіг оборонної операції, президент поставив запитання головнокомандувачу ЗСУ Валерієві Залужному та командувачу оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Олександрові Сирському щодо подальших дій на бахмутському напрямку. Вони висловилися за продовження оборонної операції та подальше посилення наших позицій у Бахмуті", заявили в Офісі президента.

Окрім того, на засіданні розглянули питання постачання зброї й обладнання та їхнього розподілу за оперативними напрямками.

Те, як у пресслужбі наголосили на тому, що Зеленський запитував думку військового керівництва, може бути пов'язане із сьогоднішньою публікацією Bild. Німецьке видання опублікувало матеріал, у якому стверджує з посиланням на власні джерела, що між Зеленським і Залужним "виникла суперечка щодо битви в районі Бахмута".

За інформацією Bild, Залужний уже кілька тижнів тому рекомендував подумати про відведення військ із Бахмута з тактичних міркувань. Видання стверджує, що більшість бійців у регіоні поділяють цю позицію й "не розуміють причин, через які місто й далі утримують". "Вони запитують: "Яка стратегія? Чому ми маємо окопуватися, коли ворог нас оточує?" – цитує Bild неназваного українського військового аналітика.

Водночас, зазначає видання, в українському уряді звертають увагу, що російська армія зазнала під Бахмутом значних втрат як в особовому складі, так і у військовій техніці. Інший військовий експерт оцінив співвідношення втрат під Бахмутом між українцями й росіянами як 1:7. Окрім того, зазначають у матеріалі, якби українські військові відступили з Бахмута, то "такі самі бої почалися б і в інших місцях". За словами аналітиків, мета полягає в тому, щоб не дати росіянам просунутися вперед і водночас завдати їм якнайважчих втрат.

Проте, вважають журналісти Bild, між Зеленським і Залужним "ідеться вже не лише про військові питання". На думку авторів матеріалу, якщо на початку повномасштабної війни між двома лідерами була велика єдність і ролі були чітко розподілені, то тепер, з огляду на зростання популярності головнокомандувача ЗСУ, Зеленський і його оточення, "очевидно, бачать у ньому імовірного конкурента" на президентських виборах, незважаючи на те, що Залужний ніколи не заявляв про такі амбіції.

Контекст:

Інтенсивні бої в районі Бахмута почалися в липні 2022 року і тривають уже сім місяців, повідомляли в Генштабі ЗСУ 23 лютого 2023 року. Там зазначали, що на захоплення Бахмута РФ кинула найпідготовленіші частини регулярних військ і вагнерівців, більшість артилерії окупантів зосереджена саме на цьому напрямку.

Зеленський заявляв, що "здавати Бахмут ніхто не буде". Він зазначав, що, якщо росіяни візьмуть Бахмут, вони захочуть "піти далі".

Утримання міста завдає Росії катастрофічних втрат, заявив 22 лютого начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов. Він розповідав, що Бахмут зруйновано і він непридатний для життя.

Ситуація в Бахмуті "вкрай напружена", повідомляв Сирський 28 лютого. У зведенні Генерального штабу ЗСУ станом на вечір 4 березня зазначали, що противник "безуспішно намагається оточити Бахмут".

Спікер східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий 4 березня повідомив CNN, коментуючи інформацію про виведення з міста деяких підрозділів, що масового виведення українських військ із Бахмута немає, бої тривають на околицях міста.