Заступник міністра юстиції заявила, що рішення за позовом України проти РФ Міжнародний суд ООН може прийняти через 5–7 років

Україна подала позов проти РФ в Міжнародний суд ООН у січні, слухання по ньому почнуться в березні
Фото: icj-cij.org

Рішення Міжнародного суду ООН не приймуть дуже швидко, зазначила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова.

Міжнародний суд ООН може протягом 57 років розглядати позов України до Росії з вимогою засудити акти тероризму на Донбасі, сказала перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова 2 січня в Києві журналістам. Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"На жаль, швидкого рішення не буде. Дуже давно такі суперечки не розглядали в Міжнародному суді ООН. Тут ми бачимо чотири конвенції, за деякими вже почало працювати МЗС і вже подали позови, в цьому разі щодо тероризму та дискримінації", – зазначила вона.

Севостьянова додала, що розглядання позову України непросте. Відповідаючи на питання про те, чи можна очікувати винесення рішення в 2017 році, вона сказала, що не робила б таких прогнозів. Севостьянова підкреслила, що розгляд позовів роками – це нормальна практика для міжнародних судів. За її словами, 

По ее словам, розгляд позову України проти Росії може зайняти 5-7 років.

"Суд розуміє важливість питання, спостерігаючи, що конфлікт не вичерпується", – додала вона.

16 січня Україна подала позов проти РФ в Міжнародний суд ООН в Гаазі. Зокрема, Київ вимагає засудити акти тероризму на Донбасі, а також збитий рейс MH17 і в Харкові, а також зобов'язати Росію виплатити компенсації, розмір яких в позові не зазначено. Крім того, суду пропонують залучити до відповідальності офіційних осіб, винних, на думку позивачів, у підтримці тероризму.

Інший блок претензій у позові стосується порушень прав кримських татар і українців з боку окупаційної влади Криму.

Україна просить Міжнародний суд ООН на час розглядання справи, як заходи забезпечення позову, заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, які погіршують ситуацію.

У Москві звернення до суду назвали "таким, що переслідує поточні політичні інтереси".

Міжнародний суд ООН розгляне позов України 69 березня, слухання будуть стосуватися вимог щодо вжиття забезпечувальних заходів.