Збитки від окупації Донбасу сягають $50 млрд – представник президента у Верховній Раді

Луценко (у центрі) зазначила, що законопроект про реінтеграцію Донбасу називає Росію окупантом
Фото: Ірина Луценко / Facebook

Представник президента у Верховній Раді, нардеп від Блоку Петра Порошенка Ірина Луценко зазначила, що відповідальність РФ за завдані Донбасу економічні збитки прописано в законопроекті про реінтеграцію Донбасу.

Війна на Донбасі завдала збитків на $50 млрд. Про це представник президента у Верховній Раді, нардеп від Блоку Петра Порошенка Ірина Луценко повідомила під час погоджувальної ради, яку транслював телеканал "112 Україна".

"На сьогодні збитки, які прораховуються від окупації Донбасу, сягають більше ніж 50 мільярдів доларів США", – сказала вона.

За словами Луценко, законопроект про реінтеграцію Донбасу "фіксує на законодавчому рівні Росію як окупанта, агресора, яка несе відповідальність за... завдані збитки" Луганській та Донецькій областям зокрема й економіці України загалом.

У першому читанні законопроект №7163 про відновлення суверенітету над окупованою частиною Донецької і Луганської областей, ініційований президентом України Петром Порошенком, Верховна Рада ухвалила 6 жовтня 2017 року. Документом врегульовують правові основи використання Збройних сил України на сході країни, водночас Росію визнають агресором.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони врахував 238 правок до документа на засіданні 15 листопада. Депутати вирішили внести до законопроекту згадку анексованого Росією Криму та доповнити преамбулу посиланням на дату окупації – 20 лютого 2014 року. Водночас комітет відхилив правки, які повертають у законопроект згадки про досягнуті в Мінську домовленості, а також поправки, що передбачають розрив дипломатичних відносин із Росією.

Загалом, за словами спікера парламенту Андрія Парубія, до законопроекту запропоновано 673 правки, із яких 374 відхилили.

Спікер запропонував розпочати роботу парламенту 16 січня з розгляду проекту закону №7163.